İş Kazasından Kaynaklı Maddi Ve Manevi Tazminat Davası Dava Dilekçesi

                                      BİLECİK ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

                                               (İŞ MAHKEMESİ SIFATIYLA)


DAVACI : ******* 


VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                         Sahabiye Mah., Teoman Sk., Avukatlar İş Hanı, Bina No:9, Kat:5, Daire No:501, Kocasinan/ KAYSERİ


DAVALI : ** NÜKLEER VE ENDÜSTRİYEL TESİSLER YAPIM ANONİM ŞİRKETİ 

                                                                          İŞKOLU: 4211 

                                                                          İŞYERİ SIRA NO:102*** 

                                                                          ADRES: ******* ******

DAVA : İş kazasından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davası


DAVA KONUSU : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla;



Fazlaya ilişkin her türlü haklarımız saklı kalmak kaydıyla, HMK.m.107 hükümleri gereğince;


-Asgari 100,00 TL geçici iş göremezlik tazminatının, iş kazasının gerçekleştiği tarih olan 24.03.2023 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 


- Asgari 100,00 TL sürekli iş göremezlik, iş gücü ve efor kaybından kaynaklanan tazminatın, iş kazasının gerçekleştiği tarih olan 24.03.2023 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 


- Davalının kusuru ile geçirdiği iş kazası sebebiyle derin bir üzüntü ve korkuya kapılan müvekkilin manevi zararının giderilebilmesi amacıyla; iş kazası tarihi olan 24.03.2023 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte 100.000,00 TL TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline,


Karar verilmesi talebimizi içeren dava dilekçemizdir.

   

AÇIKLAMALAR :


Müvekkil, 13/04/2021 tarihinde davalı *** NÜKLEER VE ENDÜSTRİYEL TESİSLER YAPIM ANONİM ŞİRKETİ'nde çalışmaya başlamıştır. Müvekkil, sözü edilen şirketin Bilecik T26 şubesinde çalışmıştır. Müvekkil, şirkette çavuş tünel ustası olarak çalışmıştır. Ancak müvekkilin çalışmış olduğu pozisyon tünel çavuşu olarak geçmektedir. 



Müvekkil, çalışmış olduğu süre zarfı boyunca birçok problem yaşamıştır. Şöyle ki;


Müvekkil, 3-4 kişilik bir ekiple birlikte tünel çavuşu olarak iş sahasında görev almıştır. Ancak müvekkilin yapmış olduğu iş yükü, 8 kişinin üstlenmesi gereken ağırlıkta olmuştur. Müvekkil, çok ağır bir iş yükü ile çalışmıştır. 


Müvekkil, 24.03.2023 tarihinde tünelde çalıştığı sırada montaj yaparken demirin kayması ve kendisine çarpması sonucu yere düşerek iş kazası geçirmiştir. 


Daha sonra ise davalının yanına giderek, iş kazası geçirdiğini ve omzunun çok ağrıdığını, bu sebeple de çalışamadığını belirten müvekkile davalı; 


"Çıkış yok, çıkacaksan kendin çık." şeklinde olumsuz beyanda bulunmuştur.

 

Müvekkil, yaşadığı yoğun ağrı sebebiyle hemen hastaneye başvurmuştur. Hastanede müvekkile kırık tedavisi uygulanmış ve müvekkilin ayağına dikiş atılmıştır. Hastane tarafından düzenlenen sağlık raporunda da müvekkilin iş kazası geçirdiği açık bir şekilde ifade edilmiştir. Müvekkilin yaşamış olduğu iş kazasını gören tanıklar mevcuttur. Tanıkların isim, soy isim, iletişim numaraları ve adresleri daha sonra bildirilecektir. 


Yaşanan kaza sebebiyle müvekkilin omzu uzun bir süre alçıda kalmış olup müvekkil, kıyafetlerini dahi tek başına giyememiş; kişisel temizlik ve bakımını yardımsız şekilde gerçekleştirememiştir. Tedavi sürecinde uyumak müvekkil için bir işkenceye dönüşmüştür. Zira müvekkil, doktorun uyarısıyla uykudayken alçının şişmemesi için oturur vaziyette uyuyarak kan akışının doğru şekilde sağlanmasına uğraşmıştır. Müvekkil, uyurken fark etmeden hareket edecek olsa, acı içinde uyanmış ve ağrısını dindirebilmek için ağrı kesici almak zorunda kalmıştır. 


Gerçekleşen iş kazası sebebiyle müvekkilin omzundaki kırık bir süre sonra iyileşse de müvekkil, artık omzunu eskisi gibi rahat bir şekilde kullanamamakta; müvekkil uykuda sağından soluna dönerken omzunun sızladığını hissetmektedir. 


Doktor, tedavi sonlanıp da alçı çıkarılırken müvekkili ağır bir işte çalışmaması, aksi halde omzunun aynı yerden tekrar kırılabileceğini; çünkü müvekkilin yaşı gereği kemiklerindeki kalsiyum elementinin, genç bireylere göre oldukça az olduğunu belirterek uyarmıştır. 


Yukarıda açıklanan tüm nedenler çerçevesinde, müvekkilin çalışma ve efor gücünde azalma meydana geldiğinden dolayı; müvekkilin hem geçici hem de sürekli iş göremezliği mevcuttur. Müvekkilin bu süreçte yaşamış olduğu sıkıntı ve acı duygusu sebebiyle aynı zamanda davalıdan manevi tazminat talebimiz mevcuttur.


Müvekkilin işbu kazayı geçirmiş olmasında kusur tamamen davalı işverene aittir. Zira, davalı işveren;


Aslında 8 kişinin üstlenmesi gereken nitelikte ağır bir işi, aralarında müvekkilin de olduğu 3-4 kişilik ekiple yürütmüştür. 


Ayrıca davalı, yürütmüş olduğu tehlikeli sınıf arasında yer alan iş faaliyeti konusunda çalışanlarına herhangi bir iş sağlığı ve güvenliği, iş yeri gibi eğitimler vermemiştir. Müvekkil, bu hususlarda herhangi bir eğitime tabi tutulmamıştır. Davalı tarafından güvenlik önlemi olarak çalışanlara yalnızca baret, fosforlu yelek ve iş ayakkabısı sağlanmış olup; işbu ekipmanlar oldukça eski bir vaziyette olarak çalışanlar verilmiştir. Yine davalı tarafından, işbu güvenlik ekipmanlarının çalışanlar tarafından kullanılıp kullanılmadığı hususları kontrol altında tutulmamıştır. 


Davacı müvekkil, yaşanan kaza sebebiyle 16.04.2024 tarihinde Kayseri Sosyal Güvenlik Merkezi İl Müdürlüğüne iş kazası başvurusunda da bulunmuş olup; bu hususta SGK iş kazası dosyasındaki tahkikat devam etmektedir. 


Yukarıda belirtmiş olduğumuz tüm sebepler gereği, Sayın Mahkemenizde, iş kazasından doğan maddi ve manevi tazminat talepli işbu davayı açma zorunluluğumuz hasıl olmuştur. 

HUKUKİ NEDENLER : İş kanunu, İSG mevzuatı, HMK, TMK, TBK ve yasal sair tüm mevzuat 


HUKUKİ DELİLLER : 


1-İş yeri özlük dosyası- aleyhe olan hususları kabul anlamına gelmemek üzere davalı işverenden talep edilmelidir.


2-SGK sicil dosyası- SGK'dan celbi gerekir. 


3-Tanık- Tanıklar daha sonra tarafımızca Sayın Mahkemenize bildirilmekle beraber, iş yerinde gerçekleşen iş kazasının oluş şekli, müvekkilin 8 kişinin çalışması gereken bir yerde işveren tarafından 3-4 kişilik ekip içerisinde çalıştırıldığı, işverenin çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği ile iş yeri eğitimlerini vermediği, işçilere sağlanan ekipmanların eski ve yıpranmış oldukları ve işverenin, ekipmanların kullanılıp kullanılmadığını denetlemeyerek gerekli güvenlik önlemlerini almadığı hususlarında dinlenilecektir. 


4-Bilirkişi incelemesi


5-Müvekkilin sağlık raporları, tedavi evrakları

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi müzekkere yazılarak celbini talep ederiz. 


6-Whatsapp, SMS, arama, ses ve görüntü kayıtları


7-Müvekkilin kullandığı ilaçlar ve ağrı kesiciler için Sağlık Bakanlığına müzekkere yazılması halinde dosyaya girecek bilgi ve belgeler ile yasal sair tüm deliller


SONUÇ VE İSTEM :


Yukarıda açıklanan ve re'sen gözetilecek diğer nedenlerle,


Fazlaya ilişkin her türlü haklarımız saklı kalmak kaydıyla, HMK.m.107 hükümleri gereğince;


-Asgari 100,00 TL geçici iş göremezlik tazminatının, iş kazasının gerçekleştiği tarih olan 24.03.2023 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 


- Asgari 100,00 TL sürekli iş göremezlik, iş gücü ve efor kaybından kaynaklanan tazminatın, iş kazasının gerçekleştiği tarih olan 24.03.2023 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, 


- Davalının kusuru ile geçirdiği iş kazası sebebiyle derin bir üzüntü ve korkuya kapılan müvekkilin manevi zararının giderilebilmesi amacıyla; iş kazası tarihi olan 24.03.2023 tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte 100.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsiline,


Yargılama giderleri ve karşı vekalet ücretinin davalı tarafa tahmiline,


Karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 17.04.2024 


                                                                                                                                       DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN