Yürütmenin Durdurulması Talepli İptal Davası Dava Dilekçesi

                                                  ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİNE


                                                                                                                 YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR.

                                                                                                                            ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.


DAVACI : *********


VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN


DAVALI : Milli Savunma Bakanlığı 

   24316220

   Devlet Mahallesi, Yahya Galip Caddesi ÇANKAYA/ANKARA


D.KONUSU : Davalı idarenin 21/03/2024 tarihli sözleşmeli er adaylık durumunun sonlandırılması işleminin öncelikle yürütmesinin durdurulması ile idari işlemin iptali talebimizdir. 


AÇIKLAMALAR


 1- Müvekkil davalı idareye 2023/4 döneminde sözleşmeli er olarak çalışmak için müracaat etmiştir. 

 2- Davalı idare davacıyı hiçbir sebep ve hiçbir yasal dayanak mevcut değilken 21/03/2024 tarihinde "sözleşmeli er olma şartlarını taşımadığınızdan adaylık durumunuz sonlandırılmıştır" şeklindeki maddi gerçekten ve hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde davacının sözleşmeli er adaylık durumunu sonlandırmak suretiyle haksız ve hukuka aykırı idari işlem tesis etmiştir. 

 3- Davacı müvekkil söz konusu idari işlemi 08/04/2024 Tarihinde e devlet sistemi üzerinden öğrenmiştir.

 4- Davacı müvekkil davalı idarenin yapmış olduğu tüm sınav ve mülakatları başarıyla geçmesine, hiçbir sabıkasının olmamasına ve sağlık durumunda hiçbir engel olmamasına rağmen davalı idare haksız ve sebepsiz bir şekilde söz konusu idari işlemi tesis etmiştir. 

 7- Davalı idarenin tesis ettiği idari işlemin hukuka aykırı olduğunun tespiti için davalı idareye müzekkere yazılarak davacının sınav ve mülakat sonuçlarının celbini talep ederiz. Ayrıca davacının adli sicil ve sabıka kaydının UYAP sistemi üzerinden sorgulanmasını talep ederiz.

 8- Zira davacının sağlık durumu da sözleşmeli er olmaya elverişlidir. Bu hususun tespiti için davacının tam teşekküllü olan Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilmesini talep ederiz. Nitekim Danıştay 8. Dairesi 2019/9219 E. 2021/801 K. 10-10-2021 sayılı kararının benzer bir kararı özetle şöyledir: "Dava Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olan davacı tarafından, hakkında alınan sağlık kurulu raporunun Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca incelenmesi neticesinde, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre öğrenci olamayacağına karar verilmesi üzerine, Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrenciliğinden ilişiğinin kesilmesine yönelik işlemin iptali istemiyle açılmıştır. Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan halinde Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki öğrenciliğe engel iken, bahsi geçen Yönetmelikte yapılan değişiklik ile İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir hükmü getirilmiştir. Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen ve dava dosyasına da sunulan Sağlık Kurulu Raporunda davacı ile ilgili olarak; Görmeler Sağ Tam Sol Tam Bilateral Noktasal Katarakt teşhisinde bulunulmuştur. Mevzuatta davacı lehine olan değişiklik ve davacı tarafından dosyaya sunulan rapor da gözönüne alınarak, yeni hukuki ve fiili durum çerçevesinde davacının yeniden hakem hastaneye sevkinin sağlanması ve buradan alınacak rapor ve görüşe binaen uyuşmazlığın esası hakkında yeniden karar verilmesi gerekmektedir."


 Somut olayda da davacının sağlıklı olduğunun tespiti için davacının tam teşekküllü olan Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilmesi talebimizi tekrar ederiz. 


 9- YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİMİZ


 Dava konusu idari işlemin yürümesi halinde davacı çalışamayacak ve gelir elde edemeyecektir. Söz konusu idari işlem açıkça hukuka aykırı olup davacıda telafisi güç ve hatta olanaksız zararlara yol açacaktır. Bu nedenle idari işlemin yürütmesinin durdurulmasını talep ederiz.


 10- ADLİ YARDIM TALEBİ

 Davacı işsizdir ve gelir elde edememektedir. Davacının üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mal varlığı yoktur. Bu nedenle davacı yoksul olduğundan adli yardımdan yararlandırılmasını talep ederiz.


Belirtmiş olduğumuz nedenlerle işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ NEDENLER : İYUK, Anayasa ve tüm mevzuat


HUKUKİ DELİLLER :

 1- Hukuka aykırı olarak tesis edilen idari işlem

 2- Bilirkişi İncelemesi : Davacının Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilmesini talep ederiz.

 3- Davacının davalı idare nezdindeki tüm başarıları, sınav ve mülakat sonuçları 

 4- Kanuni ve takdiri tüm deliller


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek diğer nedenlerle; 

A- Öncelikle adli yardım talebimizin kabulü ile davacının tüm masraflardan muafiyetine

B- İdari işlemin ivedilikle yürütmesinin durdurulmasına

C- Hukuka aykırı idari işlemin iptaline

D- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idare üzerine bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.09/04/2024


                                                                                                                                     DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                  Av. Gizem Gül UZUN