Boşanma İçin Devlet Avukat Veriyor Mu?

Boşanma davası, oldukça zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Yargıda iki tür boşanma davası bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma.

Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına daha yıpratıcıdır. Ancak taraflar belli şartlarda anlaşamıyorlarsa çekişmeli olarak boşanmaktadırlar.

Boşanma davası yıpratıcı bir süreçtir, aynı zamanda aile hukuku başlı başına büyük bir alandır. Boşanma davasında muhakkak bir avukat ile çalışılmalıdır. Aksi takdirde büyük hak kayıpları yaşanacaktır.

Peki kişinin maddi olarak avukat tutma gücü yoksa ne yapabilir?

Türkiye'de boşanma davalarında maddi durumu yetersiz olan kişilere devlet tarafından avukat atanabilmektedir. Bu durum, adil bir yargı süreci sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Boşanma davası açacak olan kişilerin, adli yardım başvurusunda bulunarak durumlarını belgelemeleri ve başvurularının kabul edilmesi durumunda devlet tarafından ücretsiz bir avukat atanabilmektedirler. Bu sayede, maddi imkânları kısıtlı olan kişilerin de hukuki haklarını korumaları sağlanmaktadır.

Adli yardımdan avukat tayin edebilmek için bulunduğunuz ilin adli yardım bürosuna gitmelisiniz. Bulunduğunuz ilin adli yardım bürosuna giderken birtakım evraklar almanız gerekmektedir.

  • Üzerinize kayıtlı gayrimenkul olmadığına dair belge
  • Üzerinize kayıtlı araç olmadığına dair belge
  • Aktif sigorta kaydınızın olmadığına dair belge, düzenli gelirinizin olmadığına dair belge

Bu evrakları nasıl temin edebilirim?

Bu evrakları e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz. E-devletiniz yoksa PTT'ye giderek e-devlet alabilirsiniz. E-devlete giriş yaptıktan sonra arama motoruna gayrimenkul yazdıktan sonra gayrimenkulünüzün olmadığını belgeleyebilirsiniz.

Ardından arama motoruna araç yazıp üzerinize kayıtlı araç olmadığını belgeleyebilirsiniz.

Ardından SGK hizmet dökümü yazdıktan sonra düzenli gelirinizin olmadığını belgeleyebilirsiniz.

Devlet, herkese boşanma davasında avukat tayin eder diye bir kaide yoktur! Yalnızca yargılama giderlerini karşılayamayacak olan kişilere devlet avukat tayin etmektedir.

Maddi durumu olan kişi kapsamında kimler sayılmaktadır?

Düzenli geliri olan kimseler, aktif sigorta kaydı olan kimseler, üzerine kayıtlı mal varlığı olan kimseler adli yardım talebinden yararlanamamaktadır.