İptal Davası Dava Dilekçesi Örneği


  ZONGULDAK NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİNE
   YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR.
   ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.
DAVACI :
 Adres:
VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN
DAVALI : T.C. Sağlık Bakanlığı
 24322010
 Bilkent Yerleşkesi, Üniversiteler Mah. Dumlupınar Bulvarı 6001. Cad. No:9 06800 ÇANKAYA/ANKARA
D.KONUSU : Davalı idarenin 01/11/2023 tarihli TTK Beden gücü yönergesine göre yeraltında 02 01 pano ayak üretim işçiliği sanatında çalışamaz şeklinde verilen sağlık kurulu raporu olarak tesis edilen idari işlemin iptali talebimizdir.
AÇIKLAMALAR
 1- Müvekkil ***********, ... Tarihinde TTK'ya ... Göreviyle çalışmak üzere başvurmuştur.
 2- TTK, davacıyı işe almak için davacının sağlık durumuyla ilgili çalışıp çalışamayacağına dair rapor aldırılmak üzere davalı idareye bağlı Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesine sevk etmiştir.
 3- Davalı idare de davacıya 01/11/2023 tarihli TTK Beden gücü yönergesine göre yeraltında 02 01 pano ayak üretim işçiliği sanatında çalışamaz şeklinde verilen sağlık kurulu raporu olarak maddi gerçekten ve hukuki dayanaktan yoksun bir şekilde idari işlem tesis etmiştir.
 4- Davacı müvekkil söz konusu idari işlemi ... Tarihinde e devlet sistemi üzerinden öğrenmiştir.
 5- Davacı müvekkile çalışamaz şeklinde sağlık raporu verilmesi hukuka aykırıdır. Zira davacı müvekkilin bedensel ve ruhsal sağlığı tamamen çalışabilir düzeydedir. Ancak davalı idare buna rağmen davacıyı eksik ve yetersiz şekilde muayene ederek davacının çalışamayacağına dair hukuka aykırı rapor tanzim etmiştir. Davacı müvekkilin TK Beden gücü yönergesine göre yeraltında 02 01 pano ayak üretim işçiliği sanatında çalışabildiğinin tespiti için davacıyı Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilerek hukuka aykırı olan idari işlemin iptalini talep ederiz.,
 6- Davalı idarenin tesis ettiği idari işlem nedeniyle davacı başvurduğu kurum olan TTK'da çalışamamaktadır. Anayasa 49 hükmü şöyledir: "Madde 49 – Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.
(Değişik fıkra: 3/10/2001-4709/19 md.) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır."
 Davalı idarenin hukuka aykırı olarak tesis ettiği idari işlem Anayasa'nın 49 hükmüne açıkça aykırıdır. Zira davalı idare söz konusu hukuka aykırı raporu tanzim ederek davacının çalışmasını desteklememiş, çalışma hayatını geliştirecek tedbirleri alma yükümlülüğünü ihlal etmiştir.
 7- Danıştay 8. Dairesi 2019/9219 E. 2021/801 K. 10-10-2021 sayılı kararının benzer bir kararı özetle şöyledir: "Dava Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olan davacı tarafından, hakkında alınan sağlık kurulu raporunun Emniyet Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığınca incelenmesi neticesinde, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre öğrenci olamayacağına karar verilmesi üzerine, Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrenciliğinden ilişiğinin kesilmesine yönelik işlemin iptali istemiyle açılmıştır. Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan halinde Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki öğrenciliğe engel iken, bahsi geçen Yönetmelikte yapılan değişiklik ile İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir hükmü getirilmiştir. Devlet Hastanesi tarafından düzenlenen ve dava dosyasına da sunulan Sağlık Kurulu Raporunda davacı ile ilgili olarak; Görmeler Sağ Tam Sol Tam Bilateral Noktasal Katarakt teşhisinde bulunulmuştur. Mevzuatta davacı lehine olan değişiklik ve davacı tarafından dosyaya sunulan rapor da gözönüne alınarak, yeni hukuki ve fiili durum çerçevesinde davacının yeniden hakem hastaneye sevkinin sağlanması ve buradan alınacak rapor ve görüşe binaen uyuşmazlığın esası hakkında yeniden karar verilmesi gerekmektedir."
 Somut olayda da davacının sağlıklı olduğunun tespiti için davacının tam teşekküllü olan Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilmesini talep ederiz.
 8- YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİMİZ
 Dava konusu idari işlemin yürümesi halinde davacı çalışamayacak ve gelir elde edemeyecektir. Söz konusu idari işlem açıkça hukuka aykırı olup davacıda telafisi güç ve hatta olanaksız zararlara yol açacaktır. Bu nedenle idari işlemin yürütmesinin durdurulmasını talep ederiz.
 9- ADLİ YARDIM TALEBİ
 Davacı işsizdir ve gelir elde edememektedir. Davacının üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mal varlığı yoktur. Bu nedenle davacı yoksul olduğundan adli yardımdan yararlandırılmasını talep ederiz.
Belirtmiş olduğumuz nedenlerle işbu davayı açma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : İYUK, Anayasa, Sağlıık Mevzuatı ve tüm mevzuat
HUKUKİ DELİLLER :
 1- Hukuka aykırı olarak tesis edilen idari işlem
 2- Bilirkişi İncelemesi : Davacının Ankara Hacettepe Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına sevk edilmesini talep ederiz.
 3- Davacının TTK'ya iş başvurusu evrakları ve TTK dosyaları
 4- Kanuni ve takdiri tüm deliller
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıklanan ve resen gözetilecek diğer nedenlerle;
A- Öncelikle adli yardım talebimizin kabulü ile davacının tüm masraflardan muafiyetine
B- İdari işlemin ivedilikle yürütmesinin durdurulmasına
C- Hukuka aykırı idari işlemin iptaline
D- Yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalı idare üzerine bırakılmasına karar verilmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz.08/02/2024
       DAVACI VEKİLİ
     Av. Gizem Gül UZUN