HSK Şikayet Dilekçesi Örneği

                                  HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU

                               HAKİM VE SAVCI ŞİKAYET BÜROSUNA

ŞİKAYETÇİ : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                        Sahabiye Mah., Teoman Sk., Avukatlar İş Hanı, Bina No:9, Kat:5, Daire No:501, Kocasinan/ KAYSERİ

ŞİKAYET OLUNAN : Kars Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhuriyet Savcısı

                                                                       **********************

İLGİLİ SAVCILIK

DOSYASI : 2022/**** Soruşturma No

KONU : Yukarıda numarası belirtili olan dosya kapsamında herhangi bir işlem tesisinde bulunmayan cumhuriyet savcısı aleyhine şikayet dilekçemizden ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkil ************, ***** MARKETS INTENTION isimli şirket tarafından sabit hatlar üzerinden aranmıştır. Bahse konu şirket, Türkiye'de yasal olarak forex hizmeti verdiklerini, müvekkilin kendileriyle çalışması halinde ciddi kazançlar elde edeceğini müvekkile vaad ederek ısrarla ve sürekli olarak müvekkille iletişime geçmiştir. Müvekkil, söz konusu yatırım teklifine çekimser davranmış, hizmetin güvenilirliği konusunda şüpheye düşmüştür. Ancak bahse konu şirket, güvenilir bir şirket olduklarına, yaptıkları işin yasal olduğuna yönelik ifadeler kullanmış, şirketin SPK mevzuatına uygun olduğunu belirtmiş ve şirket adına konuşan yatırım danışmanı yeminler ederek müvekkili kandırmıştır.

Müvekkil de haliyle bir vatandaş olarak, şirket tüzel kişiliği şeklinde kurulmuş bir yapının yasal faaliyet göstereceğini düşünmüş ve yatırım danışmanlarının SPK mevzuatına uygun şekilde faaliyet gösterdiklerini belirtmeleri üzerine müvekkil ilgili yatırım işleminin yasal dayanağa sahip olduğuna hileli davranışlarla aldatılarak inandırılmıştır.

Müvekkil, çalışma hayatı boyunca elde ettiği tüm birikimini kendisiyle iletişime geçen yatırım danışmanlarının gönderdikleri hesap numaralarına yatırmıştır.

İlgili şirket çalışanları müvekkille çeşitli GSM hatları üzerinden harekete geçmişlerdir:

 +382 67 967 102 numaralı hattan müvekkille iletişime geçen kişi kendisini Vural olarak tanıtmış,

 +382 69 246 821 numaralı hattan müvekkille iletişime geçen kişi kendisini Miray olarak tanıtmış,

 + 382 67 246 441 numaralı hattan müvekkille iletişime geçen kişi kendisini Veli olarak tanıtmış,

Ve yukarıda belirtilen numaralı hatlardan iletişime geçen bu kişiler müvekkile söz konusu şirketin yatırım danışmanı olarak çalıştığını belirtmişlerdir. Şirketlerinin SPK mevzuatına uygun şekilde işlem yaptığını belirterek müvekkili yatırım yapmaya ikna etmişlerdir. Müvekkil söz konusu yatırım neticesinde kar elde edeceğine inanmış ve belli miktar parayı yatırmıştır. Şüpheliler müvekkilden sonrasında daha fazla haksız kazanç elde edebilmek ve müvekkili sistem içerisinde tutabilmek için müvekkilin kar elde ettiğine yönelik izlenime sahip olması amacıyla sürekli olarak müvekkili oyalamışlardır. Bu süreçte müvekkilin yatırdığı tutar üzerinden kar elde ettiğini söyleyen şüpheliler müvekkilin yatırım hizmetine duyduğu güveni pekiştirmişlerdir.

Sonrasında kendisini yatırım danışmanı olarak tanıtan şüpheliler müvekkili arayarak hesabın "stop" olduğunu, hesabın tekrar kullanıma açılması için bir miktar daha para yatırılması gerektiğini ifade etmişler, bu sayede de daha önce yatırılan tutarların da kurtarılabileceğini söylemişlerdir. Müvekkil de kaybettiği paraları kurtarabilmek umuduyla şüphelilerin söylemiş oldukları tutarları yatırmıştır. Şüpheliler, müvekkille wp uygulaması üzerinden de iletişime geçmişlerdir. Şüpheliler ve müvekkil arasında işbu wp konuşmalarına ilişkin ekran görüntüleri tarafımızca ekte sunulmuştur. Daha sonra şüpheliler tekrar hesabın "stop" olduğunu belirtmiş ve yine müvekkili kandırarak, müvekkilin çeşitli tutarlarda hesaba para yatırmasını sağlamışlardır. Müvekkil, şüphelilerle hesaptaki para ve kar oranı için iletişime geçmek istediğinde ise şüpheliler müvekkilin telefonlarını yanıtsız bırakarak müvekkille iletişimi kesmişlerdir.

Müvekkil tüm bu süreçte, şüpheliler tarafından çeşitli şirket isimlerine yatırım yapmak amacıyla hesabından para göndermiştir. İşbu şirket isimleri ve müvekkilin göndermiş olduğu tutarlar aşağıdaki gibidir:

**** Bilişim Yazılım Teknolojileri Limited Şirketine toplamda 228.000,00TL,

**** Yazılım ve Bilişim Teknolojileri Limited Şirketine toplamda 519.100,00TL,

**** Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine toplamda 151.300,00TL,

***  Sarrafiye ve Kıymetli Madenler Ticaret Limited Şirketine toplamda 330.000,00TL,

**** Diomand Kıymetli Madenler ve Mücevher Ticareti Limited Şirketine toplamda 706.500,00 TL,

****** Altın Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine toplamda 60.500,00TL,

***** Altın Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine toplamda 15.400,00TL,

***** Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine toplamda 15.500,00TL,

******* Kuyumculuk Sanayi ve Ticaret Limited Şirketine toplamda 185.000,00TL,

**** Yazılım Bilişim Teknoloji Sanayi Ticaret Limited Şirketine toplamda 195.000,00TL,

**** Bilişim Sistemleri Limited Şirketine toplamda130.000,00TL,

**** Bilişim ve Teknoloji Anonim Şirketine toplamda 110.000,00TL,

*** Bilişim Organizasyon Medikal Nakliye Turizm Limited Şirketine toplamda 125.000,00TL

Olmak üzere toplamda 2.771.300,00TL tutarında para yatırmıştır.

Tüm bu olay örgüsü içerisinde müvekkil, banka ve bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırılmıştır. Bu sistem içerisinde müvekkil, yurt dışı kaynaklı, Türkiye'de lisansı olmayan olmayan ve yasal olarak faaliyette bulunması yasak olan bir şirketin yasal faaliyette bulunuyormuş gibi sözde işlemler yaptırması sonucu mağdur olmuştur. Müvekkilin yıllardır yapmış olduğu birikim, haksız ve hukuka aykırı şekilde hileli işlemler vasıtasıyla elinden alınmıştır. Müvekkil, hileli işlemler sebebiyle aldatılarak tüm birikimini sanal bir sayfada dolandırıcılık faaliyeti neticesinde yitirmiş ve maddi manevi zarara uğramıştır. Müvekkil, yaptığı araştırma neticesinde dolandırıldığını acı bir şekilde fark etmiştir.

Bunun üzerine müvekkil, vekilliğimize başvurarak hukuki destek almış ve tarafımızca şüpheliler aleyhine 16/09/2022 tarihinde şikayet dilekçesi yoluyla Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet şeklindeki hukuki yol kullanılmak suretiyle başvurulmuştur.

Tarafımızın yaptığı şikayet üzerine Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'nda 2022/**** Soruşturma Numaralı dosya 27/09/2022 tarihinde açılmıştır. İlgili soruşturma dosyası, Kars Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde cumhuriyet savcısı olarak görev alan, ****** Sicil Numaralı cumhuriyet savcısı *************'in görev alanına dahil olmuştur.

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı Cumhuriyet Savcısı *******, dosyanın açılış tarihi olan 27/09/2022 tarihinden bu yana, dosyada herhangi bir işlem tesis etmiştir. Sayın Kurulunuzca da görüleceği üzere dosyanın açılış tarihinden işbu şikayet dilekçemize kadar 479 gün geçmiştir. Ancak dosyada hala herhangi bir işlem tesis edilmemiştir.

Sayın Kurulunuzca da bilindiği üzere bireylerin adalet hizmetine erişiminin sağlanması ve yine bireylerin adalet hizmetinden sonuç alabilmesi için yargı makamları tarafından makul sürede ilgili yargılama faaliyetinin yapılması gerekmektedir. Makul sürede yargılama, yargılamanın ve adli prosedürün objektif olarak hak ettiği süre içerisinde gerçekleştirilmesini konu almaktadır.

Makul sürede yapılan soruşturma ve kovuşturma şeklindeki yargılama faaliyetleri neticesinde bireyler, adalet hizmetine tam bir erişim sağlamakta ve yargıdan beklenen sonuç doğmuş olmaktadır.

Yine 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 30. Maddesi uyarınca;

Usul ekonomisi ilkesi

MADDE 30- (1) Hâkim, yargılamanın makul süre içinde ve düzenli bir biçimde yürütülmesini ve gereksiz gider yapılmamasını sağlamakla yükümlüdür.

Yukarıdaki kanun maddesinde her ne kadar usul ekonomisi gereği hakimlere bir ödev yüklenmişse de; kovuşturma evresinden önce cumhuriyet savcılarının yürütmüş olduğu soruşturma evresi tamamlanması gerektiğinden ötürü, yorum ilkesi gereği cumhuriyet savcılarının da usul ekonomisi ilkesi ile bağlı olduğu kabul edilmelidir.

Buna göre cumhuriyet savcıları da aynı hakimler gibi, makul süre içinde ve düzenli bir biçimde, görev alanlarına düşmüş olan bir dosyayı takip etmekle yükümlüdürler.

Yine 1982 Anayasası'nın 36.maddesi incelenecek olursa;

MADDE 36- Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz.

Her ne kadar Anayasanın ilgili maddesinde mahkemelerin, görev ve yetki alanlarına giren davalara bakmaktan kaçınamayacağı ifade edilmişse de; bir ceza dosyasının, mahkemelerde süren kovuşturma aşamasına ulaşabilmesi için öncelikle cumhuriyet savcısı tarafından yürütülen soruşturma evresinin tamamlanması ve gerekli iddianamenin düzenlenmiş olması şarttır. İşbu sebeple, Anayasanın amir hükmü, cumhuriyet savcılarının yapmakla görevli olduğu soruşturma aşamalarını da kapsadığı söylenebilmektedir.

Zira tarafların, bir ceza yargılamasının kovuşturma aşamasında mağdur veya sanık olarak yer alabilmek için tarafların öncelikle, bir soruşturma aşamasında müşteki veya sanık sıfatlarına sahip olmaları ve ilgili soruşturmanın tamamlanarak gerekli iddianame düzenlenmiş olması şarttır.

Eş deyişle, cumhuriyet savcılarının, kendi görev alanlarına dahil olmuş bir dosyayı, makul süre içinde soruşturması ve sonuçlandırması, usul ekonomisinin, insan haklarının ve Anayasal hakların gereğidir.

Somut olayda, ismi, sicil numarası ve görev yeri yukarıda belirtilen cumhuriyet savcısının, soruşturma faaliyetinden kaçınarak müvekkilin dosyasında herhangi bir işlem tesisinde bulunmamış olması sonucu müvekkilin sahip olduğu adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. İşbu sebepten, Sayın Kurulunuza başvuru zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

Tarafınızca yapılacak tahkikat sonucu, cumhuriyet savcısı İbrahim ERGİN'in uyarılarak gereğinin yapılmasını arz ve talep ederiz.

Zira Orhan Gazi'nin de dediği gibi;

“Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür.”

Sayın Kurulunuzdan gereğinin yapılmasını, saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah olunan ve Sayın Kurulunuzca re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle,

Yukarıda numarası belirtili olan dosya kapsamında makul sürede herhangi bir soruşturma faaliyetinde bulunmayan, ismi, sicil numarası ve görev yeri yukarıda belirtilmiş olan cumhuriyet savcısı hakkında gerekli tahkikatların yapılarak cezalandırılmasını,

Müvekkilin yaşamış olduğu mağduriyetin giderilmesini,

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 17/01/2024

                                                                                 ŞİKAYET BAŞVURUSUNDA BULUNAN VEKİLİ

                                                                                                          Av. Gizem Gül UZUN