Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği

                            ANKARA NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN : ******************

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                              

TUTANAK TARİHİ VE SAATİ : 19/01/2024, Saat: 10.00

TEBLİĞ TARİHİ : 19/01/2024

KONU : 18/01/2024 Tarihli, MB Seri Numaralı, 27627*** Sıra Numaralı, 3135 TL toplam tutarlı trafik idari para cezasının iptali talebimizi içeren dilekçemizdir.

İTİRAZ EDİLEN KURUM : Ankara Sincan Trafik Denetleme Büro Amirliği

AÇIKLAMALAR :

Müvekkil, 11/12/2016 senesinde Hyundai marka ve 06 DZN ** plaka sayılı beyaz binek otomobil aracı, rent a car şirketinden kiralamıştır. Müvekkil, kiraladığı aracı kullandıktan sonra söz konusu şirkete aracı vaktinde teslim etmiş olup; ilerleyen zamanlarda bu şirketten herhangi bir araç kiralama hizmeti almamıştır.

Ardından 18 Ocak 2024 tarihinde, yani müvekkilin söz konusu aracı kiralamış olduğu tarihten yaklaşık 8 sonra saat 13:54 sularında müvekkilin eline kesilen bir idari trafik para cezası ulaşmıştır.

Müvekkil, kendisine tebliğ edilen trafik idari para cezası tutanağını incelediğinde;

Tanzim edilen trafik idari para cezasının, Karayolları Trafik Kanununun 51/2-B maddesi gerekçe gösterilerek, "Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %30'dan %50'ye kadar aşmak" maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle MB Seri Numaralı, 27627060 Sıra Numaralı tutanak,18/01/2024 tarihinde tanzim edilmiş ve müvekkile aynı tarihte tebliğ edilmiştir.

İşbu tutanak, fahiş bir hata ile tanzim edilmiştir ve hukuka aykırıdır. Aşağıda belirtilen yönetmelik maddesi uyarınca;

Başvuru yolu

MADDE 16 – (1) Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde sulh ceza mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

Yasal süresi içinde Sayın Mahkemenize itiraz ediyoruz. Zira;

Tutanakta ibraz edilen kiralama işlemi müvekkil tarafından gerçekleştirilmemiştir. Müvekkil, söz konusu idari para cezasının tanzim edilmiş olduğu tarihte ******** yerleşkesinde çalışmaktadır. Eş deyişle müvekkilin, söz konusu aracın kiralanmış olduğu tarih, yer ve saatte gerçekleştirilen trafik kuralı ihlali ile herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Müvekkil, 18 Ocak 2024 tarihinde bahse konu aracı kiralamamış; kullanmamıştır. Müvekkilin, bahse konu aracı kiralamış ve teslim etmiş olduğu tarih 11/12/2016 tarihidir. Müvekkilin, bahse konu aracı, idari trafik cezası kesilmeden önceki 11/12/2016 tarihinde kiralamış olduğuna ilişkin çekilmiş fotoğraf, tarafımızca Sayın Mahkemenize ibraz etmiş olduğumuz dilekçemizin ekinde sunulacaktır.

Somut olayda olduğu gibi, aleyhine idari trafik para cezası tanzim edilen kişilerin, trafik cezası kesilen plakalı aracı kullanmamış olması ve cezanın kesildiği yerde araç kullanmamış olması gibi durumlarda verilen trafik cezasının hukuka aykırı olduğuna yönelik birçok Yargıtay kararı bulunmaktadır. Değinmemiz gerekirse;

Yargıtay 7. Ceza dairesi tarafından verilen 09.12.2014 gün ve E:2014/17324, K:2014/20836 sayılı karar şöyledir; " Dosya kapsamına göre itiraz eden M.. S.. O..adına kayıtlı .. plakalı araç hakkında fahri trafik müfettişi tarafından ceza tutanağı tanzim edildiği, itiraz edenin ihlal anında aracının Mardin ilinde olduğunu ve bu durumun mobese kayıtları ile de görülebileceğini savunduğu, bu durumda ihlali gerçekleştiren araç plakasının ceza tutanağına yanlış yazılmış olabileceği gözetilmeksizin, tutanaklardaki bu çelişki açıklığa kavuşturulmadan başvurunun kabulü yerine yazılı şekilde reddine karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş bulunmakla Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görüldüğünden, İzmir 7.Sulh Ceza Mahkemesi'nin 15.08.2013 gün ve 2013/453 D.İş sayılı kararının CMK.nun 309/4-a maddesi uyarınca BOZULMASINA "

Müvekkil, bilgisizliği sebebiyle kendisine tebliğ edilen trafik idari para cezasında yazan 3135 TL tutarlı cezayı ödemiştir. Müvekkilin, ilgili idari trafik cezasını ödemiş olduğuna ilişkin banka dekontu, tarafımızca Sayın Mahkemenize dilekçemizin ekinde sunulacaktır. Sayın Mahkemenizden tarafımızca tarihi, seri numarası ve sıra numarası belirtilen trafik idari para cezasının iptalini ve müvekkilin yapmış olduğu 3135 TL tutarlı paranın müvekkile iadesini saygılarımızla talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : KTK, TBK, HMK, CMK ve yasal sair tüm mevzuat

HUKUKİ DELİLLER : Trafik idari para cezası tutanağı

                                                                        Fotoğraf

                                                                        Banka dekontu

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle,

İtirazımızın kabul edilerek, 18/01/2024 Tarihli, MB Seri Numaralı, 27627*** Sıra Numaralı, 3135 TL toplam tutarlı trafik idari para cezasının iptaline,

Müvekkilin ödemiş olduğu 3135 TL tutarlı paranın müvekkile iadesine,

Karar verilmesini saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 22/01/2024

                                                                                                                                İTİRAZ EDEN VEKİLİ

                                                                                                                                 Av. Gizem Gül UZUN