İşçilik Alacağı Arabuluculuk Başvurusu

SAKARYA ADLİYESİ ARABULUCULUK BÜROSUNA

(İş Kanunundan Doğan Zorunlu Arabuluculuk Başvurusudur)

BAŞVURAN : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN


KARŞI TARAF : *****SAĞLIK TARIM ÜRÜNLERİ AKARYAKIT NAKLİYE A.Ş.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkil, yukarıda unvan ve adresi yazılı olan şirkette 03/08/2023 tarihinde şoför olarak çalışmaya başlamıştır. Ancak bahse konu şirket, müvekkilimi şoför olarak çalıştırmanın yanında birçok departmanda da görevlendirmiştir. Şöyle ki, müvekkilim iş yerinde bedenen de çalışmış; nakliyede taşımacılık yapmış ve ürünlerin kamyona yüklenmesinde de sorumlu tutulmuştur.

Müvekkilim işe girerken, işveren ile iş sözleşmesi yapmamıştır. Zira işveren, müvekkilimi, iş sözleşmesi yapmak konusunda bugün yaparız, yarın yaparız diyerek oyalamıştır.

Müvekkil, bahse konu iş yerinde, beş buçuk ay boyunca günde 24 saat olacak şeklide çok yoğun çalışmıştır. Yine işveren tarafından, iş yerinde çalışan müvekkilime dinlenme süreleri hakkında bilgi verilmemiş olup müvekkilim; böylesine yoğun ve günün tamamını iş yerinde çalışarak geçirdiği zamanlarda kısa süreli kestirmeler yaparak uyumuştur. Öyle ki müvekkilin direksiyon başında uyuduğu zamanlar dahi olmuştur.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere işveren tarafından müvekkile gece çalışması yaptırılmış, gece çalışmasının yanında müvekkilden fazla mesai yapması, ulusal bayram ve genel tatil günleri ve haftasonlarında da çalışması istenmiştir. Ancak işveren, bu zamanlardaki çalışmalarda müvekkilimden herhangi bir yazılı rıza almamıştır.

İşveren tarafından müvekkilime yol ve yemek yardımı ödemesi yapılmamıştır. Yine işveren ile müvekkilim arasında herhangi bir iş sözleşmesi akdedilmediğinden ötürü, müvekkilim ücret hakkının tutarını bilmemektedir. İşveren, müvekkilimin sigortasını yapmamıştır. Yine müvekkile işveren tarafından herhangi bir maaş bordrosu imzalatılmamıştır.

İşveren tarafından müvekkile ücret ödemeleri genellikle elden şekilde yapılmış olup; yalnızca birkaç kere müvekkilim banka kanalı yoluyla ödemesini almıştır. İşveren tarafından yapılan ödemeler de parça parça, 2 bin 3 bin TL civarında olmuştur. İşveren tarafından yapılan ödemeler düzenli değildir.

Müvekkilim, işten çıkarılana kadar toplamda 74 bin TL ücret ödemesi almıştır. İşbu sebeple müvekkil, aylık ne kadar ücretle çalıştığını dahi öğrenememiştir.

Çalışmış olduğu süre boyunca işveren, müvekkilimden İstanbul, Düzce, Gölyaka, Balıkesir, Susurluk gibi çevre illere gitmesini istemiştir.

Müvekkil, çalışmış olduğu süre boyunca mobinge ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Müvekkil, ilerleyen süreçlerde iş sözleşmesi imzalamak ve haftasonu çalışma ücreti, UBGT ücreti, fazla mesai alacağı gibi ücretlerini talep ettiğinde tehdit ve hakaretlere maruz kalmıştır.

Nihayet işveren, 08/01/2024 tarihinde müvekkili telefonla arayarak müvekkilin işten çıkışını verdiklerini beyan etmiştir. İşveren, müvekkilin çalışmış olduğu son ayın ücretinin ödemesini de yapmamıştır.

Yukarıda anılan tüm koşullar sebebiyle tarafımızca müvekkilin çalışmış olduğu süreler boyunca iş kanunundan doğan alacaklarını talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Çalışmış olduğu süreler boyunca müvekkile ödenmeyen alacakları kalem kalem bildirip, tarafımıza ödenmesini talep ederiz.

Ücret alacağı

UBGT ücreti alacağı

Fazla mesai ücret alacağı

Gece çalışması ücret alacağı

Yeni iş arama izni ücret alacağı

Haftasonu tatili ücret alacağı

İhbar tazminatı alacağı

Kötü niyet tazminatı

Eksik yatırılan sigorta primleri

Müvekkil, yukarıda tarafımızca belirtilen alacak kalemleri konusunda işverenle uzlaşmak istemektedir. Gereğinin yapılmasını vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. 22/01/2024

BAŞVURUCU VEKİLİ

Av. Gizem Gül UZUN