Araç Değer Kaybı Tazminatı Davası Nasıl Açılır?

                              

                                     İZMİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE

DAVACI :

VEKİLİ : Avukat Gizem Gül Uzun

    ADRES: Sahabiye Mah. Teoman Sk. Avukatlar İş Hanı Bina No:9

    Kat:5 Daire No:501 Kocasinan/KAYSERİ

DAVALI :1- QUICK SİGORTA A.Ş.

                                                       Quick Tower, İçerenköy Mah. Umut Sk. No:10/1 Kat:7 34752 Ataşehir/İSTANBUL

                                                       MERSIS NO: 0345024957000010

                                                   2- Göksel ***************

                                                       (Mernis adresine tebligat gönderilmesi talep olunur.)

                                                   3- Kırkpınar Turizm

                                                       Vergi No:5580089328

DAVA KONUSU : 21/12/2022 tarihinde meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek(fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere), müvekkile ait 35 YLC ** plakalı araçta meydana gelen “değer kaybı”nın araç işleteni ve sürücü yönünden olay tarihinden, sigorta şirketi yönünden temerrüt tarihinden işletilecek yasal faizi, (sorumluluklarla orantılı) yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte ortaklaşa ve zincirleme sorumlu olarak davalılardan tahsiline ve aracın tamir ve onarım giderlerinin, maddi tazminat tutarının ve araç mahrumiyet tazminatının olay tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline;

Hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememe riskine karşılık 35 S 95***  p.s.lı aracın trafik kaydına ve davalı araç sürücüsü ve işleteninin tüm taşınır ve taşınmazlarına kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. Şahıslara devri engelleyici nitelikte “ihtiyati tedbir” şerhi konulmasına karar verilmesinin istem ve arzıdır.

DAVA DEĞERİ : Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla; 100,00 TL- “değer kaybı” 100,00 TL- “tamir ve onarım giderleri ve işçilik alacağı” 100,00 TL araç mahrumiyet tazminatı olmak üzere TOPLAM:300,00-TL

ARABULUCULUK KONUSU

UYUŞMAZLIK : 35 YLC ** plakalı aracın trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat, araç değer kaybı tazminatı, hasar onarım bedeli tazminatı, araç

                                                        araç mahrumiyet tazminatı

DAVA DEĞERİ : Belirsiz Alacak Davası

KUSURLU ARAÇ BİLGİLERİ

PLAKA NO : 35 S 95***

POLİÇE NO : 10000011079****

KAZA TARİHİ : 21/12/2022

AÇIKLAMALAR :

Quick Sigorta A.Ş. nezdinde sigortalı olan 35 S 9**** plakalı aracın üzerinde sevk ve idaresi bulunan Göksel *******, kaza tespit tutanağında belirli olan İzmir ili Menemen ilçesinde seyir halinde iken, önünde kırmızı ışık sebebiyle duran Hilmi *****'ın sevk ve idaresindeki 35 YLC *** plakalı aracı dikkat ve özen eksikliği sonucunda görmemiş ve 35 YLC *** plakalı araca arkadan çarpmıştır. Kaza tespit tutanağı örneği ile kusur tespit evrakları ektedir.

Karayolları Trafik Kanunu md.84:

''– Araç sürücüleri trafik kazalarında;

a) Kırmızı ışıklı trafik işaretinde veya yetkili memurun dur işaretinde geçme,

b) Taşıt giremez trafik işareti bulunan karayoluna veya bölünmüş karayolunda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit, rampa ve bağlantı yollarına girme,

c) İkiden fazla şeritli taşıt yollarında, karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol

bölümüne girme,

d) Arkadan çarpma,

e) Geçme yasağı olan yerlerde geçme,

f) Doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapma,

g) Şeride tecavüz etme,

h) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymama,

i) Kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymama,

j) Manevraları düzenleyen genel şartlara uymama,

k) Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde, zorunlu haller dışında

park etme veya duraklama ve her durumda gerekli tedbirleri almama,

l) Park için ayrılmış yerlerde veya taşıt yolu dışında kurallara uygun olarak park edilmiş

araçlara çarpma,

Hallerinde asli kusurlu sayılırlar''

Bu kaza nedeniyle Quick Sigorta A.Ş. nezdinde sigortalı olan aracın sürücüsü %100 kusurludur. Müvekkilin aracı değer kaybına uğramıştır. Ayrıca müvekkil aracını belirli bir süre boyunca kullanamamıştır.

Sayın Mahkemenizce de bilineceği üzere haksız fiil ile başkasına zarar veren bu zararı tazmin etmek zorundadır. Somut olayımızda araç sürücüsü Göksel ******* müvekkilin aracına zarar vermiştir. Ayrıca hasara sebep olan araç ''ticari servis'' olarak kullanılmaktadır. Aracı sigorta ettiren ise ''Kırkpınar Turizm''dir. Ticaret kanunu ve diğer ilgili kanunlarca araç işleteni hasarlardan müteselsil sorumludur.

Ayrıca Karayolları Trafik Kanunu md.85 ''Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.'' açık bir şekilde bu hususu düzenlemektedir.

Ekspertiz raporu ''hasar gören parçalar'' bölümü incelendiğinde;

''sol ve sağ arka stop lambaları

bagaj kapağı sol ve sağ stop lamba grupları

model yazısı

bagaj kapağı

bagaj kapağı/arka kapı kilidi

arka tampon sol ve sağ amortisörleri

bagaj kapağı camı''

görülecektir. Parça fiyatı net tutar 21.026,14 TL'dir.

İşçilik masrafları ise net tutarı 9.800,00 TL ve KDV tutarı 3.784,71 TL olup net toplam miktar 34.610,85 TL'dir. Bu rakam dışında müvekkilin aracı değer kaybına uğramıştır.

Tarafımızca davalı sigorta şirketi olan Quick Sigorta A.Ş. başvuruda bulunulmuş ancak herhangi bir cevap alınamamıştır. Davalı şirket sigortalısının aracının sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca gerçek zarar ilkesi gereğince tam ve eksiksiz ödeme yapılması gerekmektedir. Ancak müvekkile herhangi bir ödeme yapılmamıştır.

Müvekkilin aracı Nissan marka ve ''Qashqai 1.2 DIG-T X-TRONIC SKY PACK'' modelidir. Ayrıca müvekkilin aracının kilometresi 131.308'dir. Aynı zamanda müvekkilin aracında kaza tarihinden önce herhangi bir değişen veya boyalı parça bulunmamakta iken işbu kaza sonrası müvekkilin aracının ağır bir değer kaybına uğradığı açıktır.

Mevcut kaza sebebiyle, aracın gördüğü işbu kapsamlı tamir/onarım/boya/parça değişimi ve TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle ikinci el piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Davalı şirket sigortalısının aracının sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Araçta oluşan değer kaybı ise yaklaşık olarak 60.000,00 TL'dir.

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30'uncu maddesi çerçevesinde yine 2918 sayılı KTK'nın 97'nci maddesi ''zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içerisinde dava yoluna gitmeden öne ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.'' hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince müvekkil adına sigorta şirketine başvuru yapılmıştır. Sigorta şirketi tarafından hiçbir şekilde bir ücret ödemesi yapılmamıştır. Bu nedenlerden ötürü de Sayın Mahkemenizden müvekkilin zararını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

Ayrıca,

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2013/3815 Es. 2013/9854 Kar. sayılı ilamında;

“ … aracın hasarsız haldeki rayiç değeriyle kazadan sonraki rayiç değeri belirlenerek aracın kaza sebebiyle uğradığı değer kaybının tespit edilmesi için uzman bilirkişiden rapor alınarak sonucuna göre bir karar verilmesi …”

denilerek, araçta meydana gelen değer kaybının tespiti için, aracın hasarsız haldeki rayiç değerleriyle, kazadan sonraki rayiç değerinin tespitine yönelik bilirkişiden rapor alınması gerektiği belirtilmiştir.

Ayrıca tarafımızca, aracın kaza öncesindeki halinin, serbest piyasa araştırmaları yapılmış olup örnek teşkil etmesi açısından Sayın Mahkemenize sunuyoruz.

¸

                      https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pickup-nissan-tertemizz-qashqai-1092995588/detay

¸

         https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-arazi-suv-pickup-nissan-140.000km-orjinal-boyasiz-hatasiz-tramersiz-qashqai-978707356/detay

Yukarıda izah edildiği şekilde meydana gelen kaza sonucunda müvekkilimizin aracında oluşan değer kaybı ödenmediğinden, araç değer kaybı tutarını davalılardan talep etme zorunluluğu doğmuştur.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere, yapılacak olan bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak olan araçtaki değer kaybının, davalılar tarafından tazmin edilmesi istemiyle mahkemenize başvurmak zorunluluğu doğmuştur.

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 49.maddesi “Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür.” hükmüne amirdir. Maddede açıkça ifade edildiği üzere; kusurlu hareketi ile zarar doğmasına neden olan kişinin, bu zararı giderme yükümlülüğü bulunmaktadır. Somut olayda ise davalı araç sürücüsü, müvekkilin aracına çarpmış olup; tamir süresince kullanılamamasına ve aracın ileriye yönelik olarak değer kaybına uğramasına sebep olmuştur.

Davalı şirket sigortalısının aracının sürücüsünün kusurunun tam olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Gerçek zarar ilkesi gereğince tam ve eksiksiz ödeme yapılması gerekmektedir.

Davalıların, müvekkile yalnızca aracın tamir masraflarının bir kısmını ödeyip, araç değer kaybı konusunda da kayıtsız kalmaları hakkaniyete aykırıdır.

Müvekkilin aracı kazasız bir araçken, mevcut kaza sebebiyle aracın bir kısım parçaları yenileriyle değiştirilmiş, bir kısım parçaları ise tamir görerek onarılmış olup, aracın gördüğü işbu kapsamlı tamir/onarım/boya/parça değişimi ve TRAMER kayıtlarına işlenen hasar kaydı sebebiyle ikinci el piyasa rayiç değerinde ciddi bir düşüş yaşanacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30'uncu maddesi çerçevesinde yine 2918 sayılı KTK'nın 97'nci maddesi ''zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içerisinde dava yoluna gitmeden öne ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.'' hükmü yer almaktadır.

Bu hüküm gereğince müvekkil adına sigorta şirketine başvuru yapılmıştır. Sigorta şirketine yapılan başvurudan herhangi bir sonuç alınamamıştır. Arabuluculuk görüşmesinde de yine davalılar ile anlaşmaya varılamamıştır. Sigorta şirketi, eksik ödemiş olduğu ve ödemesi gereken 34.610,85 TL'lik bedelin yanında aracın değer kaybı tazminatına yönelik olarak da herhangi bir ödeme yapmamıştır. Bu nedenlerden ötürü de işbu dilekçe ile Sayın Mahkemenizden müvekkilin zararlarını talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak üzere, yapılacak olan bilirkişi incelemesi sonucunda ortaya çıkacak olan araçtaki değer kaybının, Yargıtay kararları doğrultusunda davalı sigorta şirketi tarafından tazmin edilmesini mahkemenizden talep ederiz.

6- Sayın mahkemeniz tarafından alınacak bilirkişi raporunda gerçek zararımız daha fazla tespit edileceği için talebimizi HMK 107 kapsamında bedel arttırmak ve ıslah etme hakkımız saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 100,00 TL değer kaybı bedelinin sigorta şirketinden tahsiline ve eksik ödenmiş olan, müvekkilin aracına dair tamir, onarım ve işçilik alacağı masraflarının ve araç mahrumiyet tazminatının tazminine karar verilmesini talep ediyoruz.

HUKUKİ KANITLAR :

1-Araca ait fotoğraflar

2-Kaza Tespit Tutanağı

3-Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri

4-Ekspertiz Raporu

5-Servis Faturası

6-Kusur ve Maddi Zararların tespiti ve hesabı için bilirkişi incelemesi

7-Yargıtay Kararları

8-Bilirkişi

9-Tanık

10-Yemin

11-Arabulucu Tutanağı

12-Sigortaya Başvuru Evrakları

13-İadeli taahhüt evrakları

HUKUKİ SEBEPLER: Türk Ticaret Kanunu, Türk Borçlar Kanunu, HMK ve sair yasal mevzuat

TALEP VE SONUÇ : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce re’sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;

Haklı davamızın kabulü ile,

Aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen kalemlerle ilgili FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ TALEP VE DAVA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDIYLA;

Öncelikle hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememesi riskine karşılık olay esnasında davalı sürücünün kullanımında olan ve aynı zamanda davalılardan Cüneyt ******** adına kayıtlı olan 35 S 95416 plakalı aracın trafik kaydına, kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. Şahıslara devri engelleyici nitelikte “ihtiyati tedbir” şerhi konulmasına karar verilmesini,

Meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek(fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere) şimdilik müvekkile ait 35 YLC** plakalı araçta meydana gelen “değer kaybı” için 100,00-TL ve Tamir ve Onarım Giderleri için 100,00-TL ve araç mahrumiyet bedeli için şimdilik 100,00 TL olmak üzere Toplamda 300,00-TL maddi tazminat tutarının (Davalı sigorta şirketi yönünden sigorta limitleri aşılmamak ve “değer kaybı” kalemiyle sınırlı kalmak kaydıyla) üzere işleten ve sürücü yönünden olay tarihinden; sigorta şirketi yönünden sigorta limitleri aşılmamak üzere temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini saygılarımızla davacı vekili olarak vekaleten arz ve talep eder, saygılar sunarız. 06.07.2023

                             DAVACI VEKİLİ

                         AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

EKLER:

1- Kaza tespit tutanağı

2- Ekspertiz Raporu

3- Sigorta Poliçeleri

4- Aracın ruhsat ve ehliyet bilgileri

5- Sigorta başvurusu ve posta gönderi-tebliğ kayıtları

6- Onanmış vekaletname sureti