Araç Değer Kaybı Tazminatı Dava Dilekçesi Örneği

KAYSERİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNE

ADLİ YARDIM TALEPLİDİR.

DAVACI :

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                  Sahabiye, Teoman Sk. Avukatlar İş Hanı D:No:9/501 Kat:5, 38100 Kocasinan/Kayseri

DAVALI : 1- SOMPO SİGORTA A.Ş

                                                       Rüzgarlıbahçe Mah. Çam Pınarı Sk. No: 10 Beykoz/İSTANBUL

                                                  2- Koray *************

                                                      Mevlana Mah. ************r D Blok Talas/KAYSERİ

                                                  3- Reba Mert **************************

                                                      (Mernis adresine tebligat gönderilmesi talep olunur.)

KONU : Trafik Kazası Sonucu Araçta Oluşan Değer Kaybı İle Aracın Kullanılmamasından Doğan Zararın Tazmin Edilmesi İstemimizden İbarettir.

KUSURLU ARAÇ BİLGİLERİ

PLAKA NO : 38 GR***

KAZA TARİHİ : 11/01/2023

POLİÇE NO : 311000152******

AÇIKLAMALAR :

1- Sompo Sigorta A.Ş nezdinde kayıtlı olan, sürücüsü Koray *****'in sevk ve idaresindeki 38 GR ***** plakalı araç kaza tespit tutanağında belirtili olan İldem Mah. Civarında tali yoldan sürat limitlerini aşarak dikkatsiz ve kontrolsüz şekilde ''DUR'' tabelasını da göz ardı ederek, ana yoldan yaklaşık 30 km hızlarında nizami şekilde seyreden müvekkilin sevk ve idaresindeki 38 AGV *** plakalı araca sağ yandan çarpmıştır. Davalı araç sürücüsü Koray ****** müvekkilin aracını görmüş ancak çarpmayacağına inanarak, fren mesafesi bulunmasına rağmen kazaya sebebiyet vermiştir. Bu kaza nedeniyle davalı taraf sürücü %100 kusurludur. Müvekkilin aracı değer kaybına uğramıştır. Kaza tespit tutanak örneği ile kusur tespit evrakları ektedir (EK-1).

2- Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde ''kavşağa yaklaşan sürücüler kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine izin vermek zorundadırlar'' şeklinde açık hüküm bulunmaktadır. Davalı sürücü Koray MERT bu kuralı ihlal ederek oldukça süratli ve tedbirsiz araç kullanmakta olup bu kaza sonucunda davalı taraf %100 kusurlu bulunmuştur.

3- Bu kaza nezdinde tutulan trafik tutanağı'nda da görüleceği üzere müvekkilin kazanın oluşmasında herhangi bir kusuru bulunmayıp davalı karşı taraf kazaya tam (%100) kusurlu hareketi ile sebebiyet vermiştir. Bu nedenle davalıların ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda müvekkil nezdinde doğan maddi zararı tazmin etme yükümlülüğü bulunmaktadır. Nitekim 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 49. Maddesi ''Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür'' hükmü bulunmaktadır. Somut olayda ise davalı sürücü Koray MERT, müvekkilin aracına çarpmış olup; aracın değer kaybına uğramasına ve müvekkilin aracının belli bir süre kullanılamamasına neden olmuştur.

4- Sayın Mahkemenizce de bilineceği üzere 2918 sayılı KTK'nın 97'nci maddesi ''zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında ön görülen sınırlar içerisinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.'' hükmü bulunmaktadır. Tarafımızca 09/03/2023 tarihinde Sompo Sigorta A.Ş'ne başvuruda bulunulmuş ancak herhangi bir cevap alınamamıştır (Başvuru belgesi ektedir). Sompo Sigorta A.Ş tarafından müvekkilin araç değer kaybı tazminatı adına hiçbir ödeme yapılmamıştır. Aracın değer kaybına uğradığı kaza fotoğraflarından ve onarım masraflarından da açıkça anlaşılacaktır.

5- Ayrıca dikkat edilmelidir ki davalı sürücü müvekkilin aracına sağ arka kapı tarafından vurmuştur. Kaza o kadar spesifik şekilde meydana gelmiştir ki kaza sırasında birisinin yaralanmaması tamamen şans eseri olmuştur.

6- Araç değer kaybına ilişkin sigorta ödemesi yapılmadığından teminat limitleri aşılmamak üzere bakiyenin davalı sigorta şirketinden ve diğer araç sahibi ve araç işleteni davalılarından, temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesi gerekmektedir. İşbu sebeplerle Sayın Mahkemenize dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur.

ADLİ YARDIM TALEBİMİZİN KABULÜNE İLİŞKİN;

Müvekkilin üzerine kayıtlı malvarlığı bulunmamaktadır. Müvekkilin uzmanlık alanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla düzenli geliri de bulunmamaktadır. Adli yardım talebi için gerekli olan evraklar ek olarak Sayın Mahkemenize sunulacaktır.

TALEP VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah edilen nedenler ve Sayın Mahkemenizce re'sen tespit edilecek hususlar doğrultusunda;

-Haklı davamızın kabulü ile,

-Aşağıda belirtilen ve belirtilmeyen kalemlerle ilgili FAZLAYA İLİŞKİN HER TÜRLÜ TALEP VE DAVA HAKKIMIZ SAKLI KALMAK KAYDIYLA;

 Öncelikle hüküm altına alınacak alacağın tahsil edilememesi riskine karşılık olay esnasında davalı sürücünün kullanımında olan 38 GR ******* plakalı aracın trafik kaydına ve davalı araç sürücüsü Mert KORAY ve davalı araç maliki Reba ************'ın tüm taşınır ve taşınmazlarına kararın kesinleşmesine kadar cebri icra yoluyla satışı ve 3. Şahıslara devri engelleyici nitelikte ''ihtiyati tedbir'' şerhi konulmasına,

 Meydana gelen trafik kazası nedeniyle, 6100 sayılı Hukuk Yargılama Yasası Md. 107 uyarınca, toplanacak delillere göre maddi tazminat tutarı belirlenerek ( fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak üzere), şimdilik müvekkile ait 38 AGV **** plaka sayılı araç için Sompo Sigorta Şirketi tarafından hiçbir şekilde ödeme yapılmamış araç değer kaybı için .........TL olmak üzere araç maliki ve sürücü yönünden olay tarihinden; sigorta şirketi yönünden temerrüt tarihinden itibaren işletilecek avans faizi, yargılama giderleri ve avukatlık ücretiyle birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini saygılarımızla davacı vekili olarak vekaleten arz ve talep eder, saygılar sunarız.20.02.2023

HUKUKİ DELİL :

1-Araca ait fotoğraflar

2-Kaza Tespit Tutanağı

3-Sigorta Poliçesi ve Ruhsat Bilgileri

4-Ekspertiz Raporu

5-Servis Faturası

6-Kusur ve Maddi Zararların tespiti ve hesabı için bilirkişi incelemesi

7-Yargıtay Kararları

8-Bilirkişi

9-Tanık

10-Yemin

12-Sigortaya Başvuru Evrakları

13- Her türlü yasal ve sair deliller.

                                                                                 DAVACI VEKİLİ

                                                                           Av. Gizem Gül UZUN