Mal Paylaşımı Davası Dava Dilekçesi Örneği

                                             DİYARBAKIR AİLE MAHKEMESİNE

                                                                                    İHTİYATİ TEDBİR TALEPLİDİR

                                                                                    DELİL TESPİTİ TALEPLİDİR

                                                                                    ADLİ YARDIM TALEPLİDİR

DAVACI : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                               Sahabiye Mah., Teoman Sk., Avukatlar İş Hanı, Bina No:9, Kat:5, Daire No:501,

                                                               Kocasinan/ KAYSERİ

DAVALI : 

DAVA : Mal rejimi-mal tasfiyesi davası

KONU : Fazlaya ilişkin her türlü haklarımız saklı kalmak kaydıyla, mal rejiminin tasfiyesi nedeniyle şimdilik HMK m.107 kapsamında 1.000,00 TL alacağın davalıdan alınarak davacıya verilmesi talebimizdir.

 A- HMK.m.107 hükümleri gereği asgari 250,00 TL dava tarihinden itibaren işleyecek

yasal faizi ile birlikte TL katılma alacağının davalıdan alınarak davacıya verilmesi

 B- Davacı kadına ait kişisel eşyaların aynen iadesini bu mümkün olmadığı takdirde

HMK.m.109 hükümleri gereği asgari 250,00 TL dava tarihinden itibaren işleyecek

yasal faizi ile birlikte kişisel eşyala alacağının davalıdan alınarak davacıya verilmesine

C-HMK.m.107 hükümleri gereği asgari 250,00 TL değer artış payı alacağının dava

tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline, bu mümkün olmadığı

takdirde davacı kadına düğünde takılan ziynet eşyalarının HMK.m.109 hükümleri

gereği şimdilik 100,00 TL dava tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte karar tarihine

en yakın değerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine

 D- Evlilik birliği içerisinde davacı kadına bağışlanan ama davacı kadına teslim

edilmeyen mevcut evin içerisinde bulunan ziynet eşyalarının aynen iadesi

bu mümkün olmadığı takdirde HMK.m.109 hükümleri gereği şimdilik 150,00 TL dava

tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte kişisel eşya alacağının davalıdan

alınarak davacıya verilmesine

AÇIKLAMALAR :

Tarafların, 04/06/2021 tarihinde, Etlik Mahallesi, Adnan Yüksel Caddesi, ****, Keçiören/ ANKARA adresli müvekkilin annesinin evinde nişan törenleri olmuş; akabinde taraflar, 16/06/2021 tarihinde evlenmişlerdir. Tarafların düğünleri ise 21/08/2021 tarihinde gerçekleşmiştir.

Taraflar, davalının kusurlu davranışları sebebiyle evliliklerinde birçok problem yaşamış olup; tarafların evlilik birliği, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166. Maddesi uyarınca, "Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması" nedeniyle çekilmez hale gelmiştir. İşbu sebeple tarafımızca, 28/12/2023 tarihinde Diyarbakır 2.Aile Mahkemesi 2023/**** sayılı dosyada tarafların boşanması talepli dava açılmıştır.

Taraflar arasında Diyarbakır 2.Aile Mahkemesinin 2023/**** E. sayılı dosyasında derdest boşanma davası bulunmaktadır. İşbu boşanma davası derdesttir ve dilekçelerin teatisi aşamasında bulunmaktadır. İlgili dosyanın celbini talep ederiz.

Müvekkil, evlilik birliği sürecinde davalının sinkaflı küfürleri sonucu evden kovulmuş ve müşterek çocuk Almira ******* ile birlikte annesinin evine sığınmıştır. Bu sebeple de müvekkil, davalıyla beraber yaşadığı ortak konutta bulunan ve kendisi ile kızına ait şahsi eşyaları, ev eşyalarını ve düğün ile nişan töreninde takılan takı ve ziynet eşyaları ile alınan yatırım altınlarını alamamıştır. Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 402. Maddesi uyarınca;

Delil tespiti talebi ve karar

MADDE 402- (1) Delil tespiti talebi dilekçeyle yapılır. Dilekçede tespiti istenen vakıa, tanıklara veya bilirkişilere sorulması istenen sorular, delillerin kaybolacağı veya gösterilmesinde zorlukla karşılaşılacağı kuşkusunu uyandıran sebepler ile aleyhine delil tespiti istenen kişinin ad, soyad ve adresi yer alır. Tespit talebinde bulunan, durum ve koşulların imkân vermemesi nedeniyle, aleyhine tespit yapılacak kişiyi gösteremiyorsa talebi geçerli sayılır.

(2) Mahkeme tarafından belirlenen tespit giderleri avans olarak ödenmedikçe sonraki işlemler yapılmaz.

(3) Tespit talebi mahkemece haklı bulunursa karar, dilekçeyle birlikte karşı tarafa tebliğ edilir. Kararda ayrıca, delil tespitinin nasıl ve ne zaman yapılacağı, tespitin icrası esnasında karşı tarafın da hazır bulunabileceği, varsa itiraz ve ilave soruların bir hafta içinde bildirilmesi gerektiği belirtilir.

(4) (Ek:22/7/2020-7251/44 md.) Tespitin yapılmasından sonra, tespit tutanağı ve varsa bilirkişi raporunun bir örneği mahkemece karşı tarafa resen tebliğ olunur.

Tarafların ortak konutunda yer alan ve müvekkilin, davalı tarafından kovulması sebebiyle giderken götüremediği ev eşyası, ziynet ve takılar ile şahsi eşyaların tespitinin yapılması, müvekkilin hak kaybına uğramaması adına zorunlu bulunmaktadır. İşbu sebeple, Sayın Mahkemenizce tarafların ortak konutunda yer alan ev eşyaları, şahsi eşyalar ve ziynet eşyalarının tespitinin yapılmasını talep ederiz. Delil tespiti yapılmasını talep ederiz.

Ortak konutta yer alan ev eşyaları şunlardır;

- Bosch marka 4 programlı Seri4 bulaşık makinesi (MÜVEKKİLİN KREDİ KARTI İLE ALNDI, ÖDEMESİ YARI YARIYA OLACAK ŞEKİLDE BERABER YAPILDI)

- Karaca marka kahve makinesi (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- Schafer marka kettle (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- Newton marka beyaz renkli üçlü ankastre set (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- Bosch marka xxl buzdolabı (MÜVEKKİLİN KREDİ KARTI İLE ALINDI, ÖDEMESİ YARI YARIYA OLACAK ŞEKİLDE BERABER YAPILDI)

- Modalife marka 2 adet tek kişilik baza

- Philips marka televizyon (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- İstikbal marka 2 adet 3 kişilik koltuk (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- İstikbal marka 2 adet tek kişilik berjer (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- Roborock marka 1 adet S7 robot süpürge (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- Baymak marka 1 adet klima (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- Philips ultimate maraton marka 1 adet elektrik süpürgesi (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- Tefal marka 1 adet ütü (TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- İstikbal marka 1 adet 6 kapaklı dolap (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- İstikbal marka makyaj aynası (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- Bosch marka 1 adet 9 kilo ağırlığında 1000 devirlik çamaşır makinesi (MÜVEKKİLİN KREDİ KARTI İLE ALINDI, ÖDEMESİ YARI YARIYA OLACAK ŞEKİLDE BERABER YAPILDI)

- İstikbal marka çift kişilik baza (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- İstikbal marka iki adet komidin (MÜVEKKİLİN BABASININ GÖNDERDİĞİ PARA İLE ALINDI)

- HP marka 1 adet laptop bilgisayar ( TARAFLAR YARI YARIYA ÖDEDİ)

- Iphone 13 marka 1 adet telefon (MÜVEKKİLİN KREDİ KARTI İLE ALINDI)

- 24 ayar altın Kolye, 24 ayar altın küpe ve 24 ayar altın bilezikten oluşan 1 adet pırlanta set (MÜVEKKİLE NİŞANDA TAKILDI)

- 1 adet özel işlemeli altın bilezik (MÜVEKKİLE BABASI TARAFINDAN HEDİYE EDİLDİ)

- Perdeler (MÜVEKKİLE BABASI TARAFINDAN GÖNDERİLEN PARA İLE ALINDI)

Ortak konutta yer alan takı ve ziynet eşyaları şunlardır;

- 1 adet altın top küpe (MÜŞTEREK KIZ ÇOCUĞUNA DAVALININ BABASI TARAFINDAN HEDİYE EDİLDİ)

- 13 adet çeyrek altın ve 6 tane gram altın (BU ALTINLAR YATIRIM AMAÇLI ALINMIŞTIR VE MÜŞTEREK ÇOCUĞUN DOĞUMU İLE ÇOCUĞA TAKILAN 2 ADET ÇEYREK ALTIN, 1 ADET GRAM ALTIN, 1 ADET 0,5 GRAM'LIK ALTIN VE 70.000,00 TL TUTARINDAKİ KREDİ İLE ALINDI. KREDİ TARAFLARCA YARI YARIYA ÖDENDİ)

HMK.m.400 vd hükümleri gereği davalı erkeğin mal kaçırması, evdeki ziynet eşyalarını çalması ve ev eşyalarını yok etmesi veyahut satması ihtimaline binaen ivedilikle yerinde keşif yapılarak bilirkişi marifetiyle bahse konu taşınmazdaki eşyaların tespitinin yapılmasını talep ederiz. Bu eşyalar davacı kadın ve davacı kadının babası tarafından alınmıştır. İşbu davamızda kişisel eşyaların aynen iadesi, aynen iadesi mümkün olmadığı takdirde bedeli talep edildiğinden söz konusu eşyaların davalı erkek tarafından yok edilmesi ve başka yerlere götürülmesi riskleri gözetildiğinde davacı kadının hakkını ileri sürmesinin olanaksızlaştırılmaması açısından ivedilikle bilirkişi marifetiyle keşfe çıkılarak eşya tespiti niteliğinde eşyaların adedi, cinsi ve değerinin tespit edilmek üzere delil tespiti yaptırılmasını talep ederiz. Delil tespitinin yapılacağı adres Bağcılar Mah., Aram Tigiran Bulvarı, ****** 5 Sitesi, A-3 Blok, Kat:1, No:2, Bağlar/ DİYARBAKIR'dır.

Mal rejiminin tasfiyesi davasının görülebilmesi için boşanma konusunda karar verilmiş ve işbu kararın kesinleşmiş olması ön şart ise de; şu anda bu davayı açmakta hukuki yarar mevcuttur. Şöyle ki;

Ülkemizde genellikle yapıldığı gibi davalının, tasfiyeye konu olacak malvarlığı değerlerini müvekkilin haklarına kavuşmasını engellemek amacıyla danışıklı olarak başkalarına devretme ihtimali bulunmaktadır. Bu davada, davalı adına kayıtlı taşınmazların ve plaka sayısı ile marka ve modeli belirli olan aracın devrinin engellenmesi yönünde verilecek bir ihtiyati tedbir, müvekkilin mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan haklarına kavuşmasını kolaylaştıracaktır. Yüksek Mahkeme uygulaması da mal rejiminin tasfiyesi davasının boşanma davası açıldıktan sonra açılabileceği; ancak bu davanın görülebilmesi için boşanma davasının kesinleşmesinin bekletici mesele yapılması yönündedir.

4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre 01/01/2002 tarihinden itibaren boşanma halinde mal paylaşımı, "Edinilmiş Mallara Katılma Rejimi" esaslarına göre yapılır. Buna göre her eş, diğer eşin evlilik birliği içinde "edinilmiş mal" niteliğindeki mallarının yarısının değeri üzerinde alacak hakkına sahiptir. Bu alacak hakkı katılma alacağı hakkıdır. Boşanmada mal paylaşımı, kural olarak evlilik içinde edinilen malların paylaşılması esasına dayanır. Buna göre, her eş diğer eşin evlilik birliği içinde "edinilmiş mal" niteliğindeki mallarının yarısının değeri üzerinde alacak hakkına sahiptir.

Taraflar arasındaki mal rejimi, boşanma davasının açılması ile beraber son bulmuştur. Taraflar, aralarında başkaca bir mal rejimi kararlaştırmadıklarından TMK m.202'ye göre taraflar arasında edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir.

EVLİLİK BİRLİĞİNDE ALINAN VE DAVALI ADINA KAYITLI BULUNAN 54 SF 069 PLAKA SAYILI ARACIN BEDELİ, MÜVEKKİLE DÜĞÜNDE TAKILAN TAKI VE ZİYNETLERLE KARŞILANMIŞTIR. BU TAKI VE ZİYNETLER, DAVALI TARAFINDAN MÜVEKKİLDEN, "GERİ VERMEK ÜZERE ALINMIŞTIR." ANCAK DAVALI, TAKI VE ZİYNETLERİ MÜVEKKİLE İADE ETMEMİŞTİR.

Taraflar, evlendikten sonra davalının isteği ile araba almaya karar vermişlerdir. Ancak davalının, istediği arabayı almaya yeter parası olmadığından müvekkilden, düğünde takılan altın ve ziynet eşyaları ve paraları GERİ VERMEK ÜZERE almış ve bozdurmuştur. Düğünde müvekkilin şahsına takılan takı ve ziynet eşyalarını ve paraları gösterir düğün CD'si/ flash belleği Sayın Mahkemenize sunulacaktır.

Müvekkil, davalının tarafının taktığı altınların tamamını bilmemektedir. Müvekkilin kesin olarak bildiği tek husus takıların tamamı ile araba alındığıdır. Ancak müvekkile, kendi ailesi ve misafirleri ile davalının kendi ailesi ve misafirleri tarafından takılan ve müvekkilin kısmen bildiği ve araba almak için davalı tarafından geri vermek üzere bozdurulan altınlar şu şekildedir;

MÜVEKKİLİN TARAFI:

- 7 adet bilezik (TOPLAM ORTALAMA 45 GRAM AĞIRLIĞINDA)

- 1 adet yarım altın

- 15 adet çeyrek altın

- 8 adet gram altın

- 5 adet 0,5 gram altın

- 4.500,00 TL para

DAVALININ TARAFI (TAMAMI TARAFIMIZCA BİLİNMEMEKTE):

- 4 adet bilezik (TOPLAM ORTALAMA 60 GRAM AĞIRLIĞINDA)

- 1 adet gerdanlık set (KOLYE, BİLEKLİK, KÜPE VE TEKTAŞ)

Bozdurulan altınların tutarı toplam 72.000,00 TL tutmuştur. Davalı, kendi tarafının taktığı takıları da bozdurarak toplamda 122.000,00 TL bedelli, 54 SF *** plaka sayılı, 2014 model Seat İbiza marka aracı, 2021 yılının Eylül ayında satın almıştır.

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere, düğünde takılan tüm takılar, kim tarafından takılmış olursa olsun ve kimin üzerine takılmış olursa olsun kadına aittir. Düğünde takılan takılar ile ev ya da araba alınması halinde erkek, bu takıların geri verilmemek üzere kadından alındığını ispatla yükümlüdür. Erkeğin, takılan takı ve ziynet eşyalarını geri vermemek üzere aldığını ispat edememesi durumunda takılarla alınan her ne varsa kadına ait olacaktır. Müvekkil, takıları hiçbir surette davalıya bağışlamamıştır. Bilakis müvekkil, bu takıları davalıya, geri almak üzere vermiştir. Arabanın müvekkil üzerine bırakılması yani müvekkile verilmesi gerekmektedir.

İşbu boşanma yargılaması sürecinde müvekkilin, mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan alacak haklarının zarar görmemesi amacıyla söz konusu araca, "Satılamaz ve devrolunamaz." şerhi konulmasını talep ederiz.

EVLİLİK BİRLİĞİ İÇİNDE SATIN ALINAN VE DAVALI ÜZERİNE KAYITLI BULUNAN TAŞINMAZA AİT KREDİ ÖDEMELERİ, MÜVEKKİLİN MAAŞ HESABINDAN YAPMIŞ OLDUĞU HAVALELER YOLUYLA GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. MÜVEKKİLİN İŞBU TAŞINMAZ ÜZERİNDE SAHİP OLDUĞU DEĞER ARTIŞ PAYININ, EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDEN KAYNAKLANAN KATILMA ALACAĞI DA GÖZETİLEREK HESAPLANMASINI TALEP EDERİZ. YİNE BU TAŞINMAZA DA SATILAMAZ VE DEVROLUNUMAZ ŞERHİ KONULMASINI TALEP EDERİZ.

Evlilik birliği içerisinde taraflar, davalının üzerine kayıtlı olacak şekilde kat mülkiyetine tabi taşınmaz satın almışlardır. İşbu taşınmaz, Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesi, Batıkent Mahallesinde bulunan, 19*** Ada, 1 Parsel numaralı, D Blok, Kat:2, bağımsız bölüm numarası 5 olan bir meskendir.

İşbu taşınmaz, 2021 yılının Kasım ayında yaklaşık 600 bin TL fiyata satın alınmıştır. Davalı, evin yaklaşık 150 bin TL'lik kısmını kendi birikimleri ve abisinin desteği ile ve babasının kendi adına olan Ankara Mamak'ta bulunan TOKİ konutunu satması ile elde ettiği 90.000,00 TL parayı davalıya vermesi ile karşılamış olup; geri kalan 450 bin TL'lik kısım içinse kredi çekmiştir. Ev için çekilen bu kredi, müvekkilin maaşından vermiş olduğu katkı ile yarı yarıya ödenmiştir.

Devlet hastanesinde hemşire olarak çalışan müvekkil, maaşının yattığı banka hesabından, ikamet ettikleri Diyarbakır İlinde bulunan evin kirası, Eskişehir İlinden satın almış oldukları evin kredisi ve müşterek çocuk Almira ****** için davalının açmış olduğu altına endeksli bireysel emeklilik hesabı için davalıya banka havalesi yapmıştır. Davalının adına açılmış olan altına endeksli bireysel emeklilik hesabının İban numarası müvekkil tarafından bilinmemektedir. Sayın Mahkemeniz tarafından Vakıfbank Genel Müdürlüğüne müzekkere yazılarak hesabın tespit edilmesini ,

Müvekkil, maaş hesabındaki havalesini;

Akbank, TR11 0004 6000 0888 8000 **** ** numaralı İban üzerinden, (ESKİ MAAŞ HESABI)

Ziraat Bankası, TR79 0001 0009 1374 5523 **** **numaralı İban üzerinden, (YENİ MAAŞ HESABI)

Yukarıda bildirmiş olduğumuz hesapları Kübra Nur ******'e yani müvekkile aittir. Bu hesaplara ait hesap hareketlerinin celbini talep ederiz. Celbi sağlandığında açıkça görülecektir ki kredi ödemeleri müvekkil tarafından yapılmıştır.

Müvekkil, davalıya banka havalesi yapmıştır. Yine müvekkil, bir başka banka hesabı olan Ziraat bankası üzerinden de davalıya para göndermiştir;

Müvekkil, davalıya Ziraat Bankası, TR87 0001 0007 1874 5523 **** 04 numaralı İban üzerinden de para göndermiştir. Hesap hareketlerinin celbini talep ederiz.

Müvekkilin, Diyarbakır İlinde bulunan ortak konutun 7.500,00 TL'lik kira bedeli ödemesi, Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesinde bulunan ve tarafların evlendikten sonra satın almış olduğu ve davalının üzerine kayıtlı bulunan meskenin kredi ödemeleri ile müşterek çocuk Almira ******* için fakat davalı üzerine açılmış olan altına endeksli bireysel emeklilik hesabı için ödenen tutarlar, işbu banka iban numaraları üzerinden davalıya havale yoluyla gönderilmiştir. İşbu havale dekontları tarafımızca Sayın Mahkemenize sunulacaktır.

Müvekkil, bu havaleleri yaparken, maaşından kendisine yalnızca 2.000,00 TL cep harçlığı ayırmış; geri kalan tüm tutarı ise ev kredisi, ev kirası ve altına endeksli bireysel emeklilik hesabı için davalıya göndermiştir. Davalı, evin tüm giderlerini müvekkile yüklemiş ancak kendisi gizli gizli para biriktirmiş ve paraları kök ailesine göndermiştir veyahut onlara elden teslim etmiştir.

Tapuda davalının üzerine kayıtlı olan ve bilgisi yukarıda belirtilen işbu taşınmazın kredileri, müvekkilin almış olduğu maaşından, davalının banka hesabına yapmış olduğu havaleler sayesinde ödenmektedir. Bu sebeple 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 227. Maddesi uyarınca;

 Değer artış payı

Madde 227 - Eşlerden biri diğerine ait bir malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya

korunmasına hiç ya da uygun bir karşılık almaksızın katkıda bulunmuşsa, tasfiye sırasında bu

malda ortaya çıkan değer artışı için katkısı oranında alacak hakkına sahip olur ve bu alacak o

malın tasfiye sırasındaki değerine göre hesaplanır; bir değer kaybı söz konusu olduğunda katkının

başlangıçtaki değeri esas alınır.

Böyle bir malın daha önce elden çıkarılmış olması hâlinde hâkim, diğer eşe ödenecek

alacağı hakkaniyete uygun olarak belirler.

Eşler, yazılı bir anlaşmayla değer artışından pay almaktan vazgeçebilecekleri gibi, pay

oranını da değiştirebilirler.

Müvekkilin, yukarıda tapu bilgileri belirtilen ve davalının üzerine kayıtlı olan taşınmaz üzerinde değer artış payı alacağı ve tarafların tabi oldukları mal rejimi, edinilmiş mallara katılma rejimi olduğundan dolayı da taşınmazın değerinin yarısı üzerinde katılma alacağı bulunmaktadır.

Sayın Mahkemenizden müvekkilini işbu taşınmaz üzerinde sahip olduğu değer artış payının hesaplanmasını ve hesaplama yapılırken müvekkilin, edinilmiş mallara katılma rejiminden dolayı sahip olduğu katılma alacağının da göz önünde bulundurulmasını saygılarımızla talep ederiz.

Yine, tarafların boşanma aşamasında bulunmalarından ve davalının, müvekkilin mal rejiminden kaynaklanan haklarını tehlikeye sokacak türde tasarruflarda bulunmasının engellenmesi amacıyla, Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesi, Batıkent Mahallesinde bulunan, 19*** Ada, 1 Parsel numaralı, D Blok, Kat:2, bağımsız bölüm numarası 5 olan meskene, TAŞINMAZIN DEVRİNİN, KİRALANMASININ VE SATILMASININ ENGELLENMESİ GİBİ HER TÜRDEKİ TASARRUFLAR BAKIMINDAN İHTİYATİ TEDBİR KONULMASINI TALEP EDERİZ.

DAVALININ VAKIFBANK'TA MÜŞTEREK ÇOCUK İÇİN KENDİ ADINA AÇTIĞI, ALTINA ENDEKSLİ BİREYSEL EMEKLİLİK HESABI BULUNMAKTADIR. BU HESAPTAKİ BİRİKİMLER, MÜVEKKİLİN YAPMIŞ OLDUĞU BANKA HAVALESİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR. AYRICA BUNDAN BAŞKA OLARAK, DAVALININ BİRÇOK BANKADA MEVDUAT HESABI BULUNMAKTADIR. GEREKLİ MÜZEKKERELERİN YAZILARAK DAVALIYA AİT BANKA MEVDUAT HESAPLARININ TESPİTİNİN YAPILMASINI VE DAVALIYA AİT TÜM BANKA MEVDUAT HESAPLARINA BLOKE KONULMASINI TALEP EDERİZ.

Davalının birçok banka hesabı bulunmaktadır. İşbu banka hesaplarından birisi, tarafların müşterek çocuk Almira ****'ün geleceğine yatırım olsun diye Vakıfbank'ta açmış oldukları altın hesabına endeksli bireysel emeklilik hesabıdır. Bu hesap davalının adına kayıtlıdır ve 2021 yılının Kasım- Aralık aylarında açılmıştır. Müvekkil, davalıya bireysel emeklilik hesabında altın şekilde ne kadar para birikmiş olduğunu sorduğunda en son 40 bin TL dolaylarında para olduğunu öğrenmiştir. İşbu altına endeksli bireysel emeklilik birikimi, ev kredisi ve tarafların Diyarbakır'da oturdukları evin 7.500,00 TL'lik kira bedelinin ödenmesi için müvekkil tarafından gönderilen havaleler gibi yine müvekkilin maaşından göndermiş olduğu havale yoluyla sağlanmıştır.

Bu sebeple müvekkilimizin, halihazırda davalı adına olan Vakıfbankt'ta altına endeksli bireysel emeklilik hesabında alacak hakkı bulunmaktadır. TMK m.227 uyarınca müvekkilin, davalıya ait bulunan altına endeksli bireysel emeklilik hesabında değer artış payı alacağı bulunmaktadır. Sayın Mahkemenizden müvekkilin işbu hesaptaki değer artış payı hesaplanırken, müvekkilin edinilmiş mallara katılma rejiminden doğan katılma alacağının da göz önünde bulundurulmasını talep ederiz. Aynı zamanda işbu altına endeksli bireysel emeklilik hesabına, müvekkilin yaşayabileceği olası hak kayıplarının önüne geçebilmek için, İŞBU HESABA BLOKE KONULMASI AMACIYLA İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDERİZ.

Müvekkil, davalının Vakıfbank altına endeksli bireysel emeklilik hesabı dışında da davalının çeşitli bankalarda mevduat hesabı bulunduğunu, bu hesaplarda da birikimler yaptığını bilmekte; ancak bu birikimlerin hangi bankalarda ve ne kadar tutarlarda olduğunu bilmemektedir.

Bu sebeple, davalının hangi bankalarda ne kadar birikiminin olduğunun öğrenilmesi için Sayın Mahkemenizden bankalara müzekkere yazılarak, davalının hangi bankalardan hizmet almakta olduğunun ve bu bankalardaki mevduat hesaplarında ne kadar para ve kazancının olduğunun öğrenilmesi için gerekli müzekkerelerin yazılmasını, akabinde müvekkilin yaşayabileceği olası hak kayıplarının önüne geçebilmek adına, DAVALI ADINA KAYITLI BULUNAN TÜM BANKA MEVDUAT HESAPLARINA BLOKE KONULMASI İÇİN İHTİYATİ TEDBİR KARARI VERİLMESİNİ TALEP EDERİZ.

Davalı, evlilik birliğinden kaynaklanan hiçbir ortak gidere katılmamıştır. Davalı, kendi gelir ve kazancı ile altın, döviz gibi yatırımlarda bulunmuştur. Davalı, evin ortak giderlerini ve keyfi harcamalarını ise müvekkile ait bulunan kredi kartlarıyla gerçekleştirmiştir. Zira müvekkilin kredi kartları, evlilik birliği süreci boyunca davalının zilyetliğinde bulunmuştur. Davalının, müvekkilin kredi kartından yaptığı harcamalar sebebiyle müvekkilimizin halihazırda 250.000,00 TL tutarında borcu bulunmaktadır.

Davalı, müvekkilin kredi kartından annesinin dişlerini yaptırmış ve bu işlem için aylık 8.000,00 TL'lik taksiti müvekkilin kredi kartından ödemektedir. Yine davalı, müvekkilin adına kayıtlı olan Ziraat Bankası kredi kartından 100.000,00 TL tutarında araba sigortası, araba kasko harcamalarında bulunmuş; 2 adet Iphone marka telefon satın almıştır.

Keza davalı, müvekkille fiili olarak ayrılmış bulunsa da halen müvekkilin kredi kartını cebinde taşımakta ve bu kartla en lüks restoran ve pastanelerde kendi kök ailesine yemekler ısmarlamaktadır.

Kredi kartları her ne kadar müvekkilin adına kayıtlı bulunsa da; harcamalar davalı tarafından gerçekleştirilmiş olup; işbu ayrılık sürecinde halen davalı tarafından harcamalar gerçekleştirilmeye devam edilmektedir. İşbu sebeple, müvekkilin kredi kartlarında, davalı tarafından gerçekleştirilen harcamalar sebebiyle biriken 250.000,00 TL'lik borcun ödenmesi için davalı tarafından müvekkile 250.000,00 TL'lik ödeme yapılmasına karar verilmesini talep ederiz.

Davalı erkek, davacı kadına hiçbir zaman birikimleri ve mal varlığı hakkında bilgi vermemiştir. Evlilik birliği içerisinde de taşınır, taşınmaz alınmış ve davalı erkek, müvekkilden gizli olarak para biriktirmiştir. Bizim bunları tespit etmemiz mümkün olmadığından Sayın Mahkemenizde UYAP üzerinden aktif-pasif taşınır, taşınmaz ve araç vs tüm mal varlıklarının sorgusunun yapılarak kayıtlarına tedbir konulmasını talep ederiz. Davalı erkeğin banka hesaplarının tespit edilerek söz konusu hesaplara bloke konulmak suretiyle ihtiyati tedbir konulmasını talep ederiz.

HUKUKİ NEDENLER : TMK, HMK, TBK ve yasal sair tüm mevzuat

HUKUKİ DELİLLER :

Diyarbakır 2.Aile Mahkemesi, 2023/**** E. Sayılı boşanma dosyası ve dosyada mevcut olan tüm deliller- celbi gerekir.

Nüfus kayıt örneği, evlilik bilgileri

Sosyal ve ekonomik durum araştırması

Tanık beyanları: Tarafların evlilik birliği içerisinde edindiği malları, davalının şahsi mallarını, davalı erkeğin evlilik birliği içerisindeki edinimlerini, davalı erkeğin gelir durumunu, davalı erkeğin evin giderlerine hiçbir şekilde katkıda bulunmadığını, davalı erkeğin müvekkile ait banka ve kredi kartlarını elinde bulundurduğu ve bunlardan harcamalar gerçekleştirdiğini, davalı erkeğin müvekkilden gelirini sakladığını, davalı erkeğin müvekkilin elinden düğünde takılan tüm ziynet eşyalarını aldığına ilişkin

Düğün fotoğrafları ve CD'si -ayrıca sunulacaktır.

Davalı erkeğin, evlilik birliği içerisinde ödediği kredilerin tespiti ve dökümlerinin ilgili bankalardan celbi

Keşif

Bilirkişi

Davalıya ait 54 SF *** plaka sayılı araç kaydı ve trafik bilgileri- celbi gerekir.

SMS, WhatsApp kayıtları, ses ve görüntü kayıtları, İnstagram, Facebook, Twitter ve sosyal medya kayıtları ve paylaşımları

Gelir İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığına ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı adına kayıtlı tüm menkul ve araçlara ait bütün bilgi ve belgeler istenildiğinde dosyaya girecek bilgi ve belgeler

Davalı erkeğin banka hesap bilgileri, kazançları, döviz, mevduat, altın vb. Yatırım hesap bilgileri- VAKIFBANK Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

AKBANK Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

GARANTİ Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

FİNANSBANK Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

HALK BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

TEB BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

ANADOLU BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

ŞEKER BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

ZİRAAT BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

DENİZ BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

ING BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

FİBA BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

İŞ BANKASI Genel Müdürlüğü'ne müzekkere yazılarak davalı erkeğin hesabı olan (Boşanma tarihi itibariyle geriye dönük son 9 yıllık)

Türkiye Noterler Birliği'ne müzekkere yazılarak belirtilen araçların trafik ve tescil bilgilerinin celbini talep ederiz.

Karşı tarafın delil sunmasına karşılık delil sunma hakkımızı saklı tutmak kaydıyla yasal sair tüm deliller

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah olunan ve Sayın Mahkemeniz tarafından re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle,

Sayın Mahkemeniz tarafından, evlilik birliği içerisinde, düğünde müvekkile takılan takı ve ziynetlerle alınan ve davalı adına kayıtlı olan 54 SF *** plaka sayılı, 2014 model Seat İbiza marka aracın üzerine, aracın 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için teminat alınmaksızın ihtiyati tedbir konulmasına, işbu dava sonuçlandıktan sonra bu aracın müvekkil üzerine bırakılmasına karar verilmesine,

Gelir İdaresi Başkanlığı Diyarbakır Vergi Dairesi Başkanlığına ve Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılarak davalı adına kayıtlı tüm menkul- gayrimenkul ve araçların 3. Şahıslara devir ve temlikinin önlenmesi için teminat alınmaksızın ihtiyati tedbir konulmasına,

Bankalara müzekkere yazılarak, davacıya ait şahsi malları ve katılma alacağı haklarının bir kısmı davalı tarafından 3. Kişilere satılma, devredilme ihtimali bulunduğundan davacının şahsi ve katılma alacağının davalı tarafından davacıdan kaçırılmaması için davalıya ait bütün banka hesaplarına bloke konulmasına,

Sayın Mahkemeniz tarafından, evlilik birliği içerisinde satın alınan ve kredi ödemeleri müvekkilin maaş hesabından gerçekleştirmiş olduğu havale ile gerçekleştirilen, Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesi, Batıkent Mahallesinde bulunan, 19*** Ada, 1 Parsel numaralı, D Blok, Kat:2, bağımsız bölüm numarası 5 olan meskenin üzerine teminat alınmaksızın ihtiyati tedbir konulmasına,

Evlilik birliği içerisinde alınmış olan menkul ve gayrimenkul malların tasfiyesine ve malların edinilmiş mallara katılma rejimine göre paylaştırılmasına, değerini tam olarak bilmemiz mümkün olmadığından uzman bilirkişiler tarafından keşif yapılıp rapor hazırlandığında talep artırım dilekçesi ile artırmak üzere HMK m. 107 kapsamında şimdilik 1.000,00 TL tutarındaki artık değere, katılma alacağı, değer artış payı alacağı ve kişisel mallarının bedellerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,

Yargılama giderleri ve karşı vekalet ücretinin davalı tarafa tahmiline karar verilmesini,

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 28/12/2023

                                                                                                                               DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                          Av. Gizem Gül UZUN

 ADLİ YARDIM KONUSUNDAKİ TALEBİMİZ;

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 334. maddesine göre, geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.

Müvekkilim yargılama harç ve giderlerini karşılayabilecek durumda değildir. Zira davalı, evlendikten sonra alınan ev ve arabayı kendi üzerine zorla almıştır. Yine davalı, müvekkilin kredi kartını ve ek kartını kullanarak müvekkilimi 250 bin tl borca sokmuştur. Durum araştırmaları da müvekkilin durumunun iyi olmadığını, yargılama giderlerini ödeme gücünden yoksun olduğunu göstermektedir. Müvekkilimiz çocuğuyla zor durumdadır.

Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerden ötürü Sayın Mahkemenizden adli yardım talebimizin kabulünü talep ederiz.