İdari Gözetim Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği

                                         KAYSERİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE

İTİRAZ EDEN : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN, Sahabiye Mah. Teoman Sk. Avukatlar İş Hanı Bina No:9 Kat:5 Daire No:501 Kocasinan/KAYSERİ

DAVALI : NEVŞEHİR VALİLİĞİ (İl Göç İdaresi Müdürlüğü), Vergi No: 6310655778 350 Evler Mah. Ali Dirikoç Bulvarı Dış Kapı No :1/1 İç Kapı No:1 Merkez/NEVŞEHİR

KONU : Valilikçe tanzim edilen 12.09.2023 tarihli 14005*** sayılı idari gözetim kararının iptali ve lehe olan hükümlerin uygulanması talebimizden ibarettir.

DAVA KONUSU İŞLEMİN

TEBLİĞ TARİHİ :

AÇIKLAMALAR :

1-Müvekkilimiz Türkiye’ye yasal bir şekilde, kendine ait pasaportu ile giriş yapmıştır. Türkiye’de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde öğrenim gören bir öğrencidir. Türkiye'de öğrenim gören müvekkilin sicili temiz ve herhangi bir olaya karışmamıştır. Olay günü müvekkil, arkadaşıyla gezmek üzere bulunduğu Aksaray İlinde polis tarafından müvekkil yolda çevrilmiş ve müvekkile pasaportu sorulmuştur. O esnada yanında pasaportu bulunmadığı için müvekkil, polis tarafından alınmıştır. Müvekkilin pasaportu bulunmaktadır ve kısa süreliğine dışarıya çıktığı için o esnada pasaportu yanında değildir.

2-6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre,

Sınır dışı etme kararı alınacaklar

MADDE 54 – (1) Aşağıda sayılan yabancılar hakkında sınır dışı etme kararı alınır:

a) 5237 sayılı Kanunun 59 uncu maddesi kapsamında sınır dışı edilmesi gerektiği değerlendirilenler

b) Terör örgütü yöneticisi, üyesi, destekleyicisi veya çıkar amaçlı suç örgütü yöneticisi, üyesi veya destekleyicisi olanlar

c) Türkiye’ye giriş, vize ve ikamet izinleri için yapılan işlemlerde gerçek dışı bilgi ve sahte belge kullananlar

ç) Türkiye’de bulunduğu süre zarfında geçimini meşru olmayan yollardan sağlayanlar

d) Kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturanlar

e) Vize veya vize muafiyeti süresini on günden fazla aşanlar veya vizesi iptal edilenler

f) İkamet izinleri iptal edilenler

g) İkamet izni bulunup da süresinin sona ermesinden itibaren kabul edilebilir gerekçesi olmadan ikamet izni süresini on günden fazla ihlal edenler

ğ) Çalışma izni olmadan çalıştığı tespit edilenler

h) Türkiye’ye yasal giriş veya Türkiye’den yasal çıkış hükümlerini ihlal edenler ya da bu hükümleri ihlale teşebbüs edenler

ı) Hakkında Türkiye’ye giriş yasağı bulunmasına rağmen Türkiye’ye geldiği tespit edilenler

i) Uluslararası koruma başvurusu reddedilen, uluslararası korumadan hariçte tutulan, başvurusu kabul edilemez olarak değerlendirilen, başvurusunu geri çeken, başvurusu geri çekilmiş sayılan, uluslararası koruma statüleri sona eren veya iptal edilenlerden haklarında verilen son karardan sonra bu Kanunun diğer hükümlerine göre Türkiye’de kalma hakkı bulunmayanlar

j) İkamet izni uzatma başvuruları reddedilenlerden, on gün içinde Türkiye’den çıkış yapmayanlar

k) (Ek: 3/10/2016-KHK-676/36 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/31 md.) Uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkili olduğu değerlendirilenler.

(2) (Değişik: 3/10/2016-KHK-676/36 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/31 md.) Bu maddenin birinci fıkrasının (b), (d) ve (k) bentleri kapsamında oldukları değerlendirilen uluslararası koruma başvuru sahibi veya uluslararası koruma statüsü sahibi kişiler hakkında uluslararası koruma işlemlerinin her aşamasında sınır dışı etme kararı alınabilir.

Müvekkil yasaya uygun şekilde Türkiye'ye giriş yapmış, herhangi bir suça karışmamıştır. Anılan 6458/54 maddesindeki hususlara aykırı bir durumu bulunmamakta olduğundan alınan idari gözetim kararı haksızdır. MÜVEKKİLİN HAKKINDA SINIR DIŞI ETME KARARI ALINMASINI GEREKTİREN 6458 SAYILI KANUN 54. MADDE HÜKMÜNDE YER ALAN HÜKME AYKIRI BİR HALİ BULUNMAMAKTADIR. MÜVEKKİL YASAL YOLLARDAN ÜLKEYE GİRMİŞ VE İKAMET İZNİNİN SÜRESİ 30.09.2023 TARİHİNE KADARDIR. TÜRKİYE'YE GİRİŞ, VİZE VE İKAMET İZİNLERİ İÇİN YAPILAN BELGELERDE GERÇEK DIŞI BİLGİ VE SAHTE BELGE KULLANMAMIŞTIR. MÜVEKKİLİN İKAMET İZNİ DE HİÇBİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLEMEMİŞTİR. KEZA MÜVEKKİLİN KAÇMA VE KAYBOLMA RİSKİ BULUNMAMAKTADIR. MÜVEKKİLİN KAMU GÜVENLİĞİ VEYA KAMU SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHDİT OLUŞTURAN BİR HALİ BULUNMAMAKTADIR.

ÖZETLE, MÜVEKKİL ÜLKEDE ÖĞRENİM GÖREN BİR ÖĞRENCİDİR VE SINIR DIŞI EDİLMESİNİ GEREKTİREN BİR HALİ BULUNMAMAKTADIR.

3-6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre,

Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış

MADDE 5 – "(1) Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkış, sınır kapılarından, geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerle yapılır."

Belge kontrolü

MADDE 6 –" (1) Yabancı, pasaport veya pasaport yerine geçen belge ya da belgelerini, Türkiye’ye giriş ve Türkiye’den çıkışlarda görevlilere göstermek zorundadır."

Müvekkil, Türkiye'ye gerekli belgeleri görevlilere göstermek suretiyle yasal yollardan giriş yapmıştır. Gerekli belge kontrolleri esnasında hiçbir terslik yaşamamıştır. Keza müvekkil Türkiye'de öğrenim gören bir öğrencidir.

4-6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'na göre,

Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar

MADDE 7 – (1) Aşağıdaki yabancılar, kabul edilemeyen yolcu kapsamına alınır ve Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyerek geri çevrilir:[5]

a) Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar

b) Vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayanlar

c) 15 inci maddenin ikinci fıkrası saklı kalmak kaydıyla, vize muafiyeti kapsamında olsalar dahi, 15 inci maddenin birinci fıkrasında sayılan yabancılar

(2) Bu maddeyle ilgili olarak yapılan işlemler, geri çevrilen yabancılara tebliğ edilir. Tebligatta, yabancıların karara karşı itiraz haklarını etkin şekilde nasıl kullanabilecekleri ve bu süreçteki diğer yasal hak ve yükümlülükleri de yer alır.

(3) (Ek:6/12/2019-7196/70 md.) Bu madde kapsamındaki yabancılar, işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında kendileri için belirlenen alanlarda bekletilir.

Müvekkil belirttiğimiz kanun maddesi kapsamında kabul edilmeyen yolcu kapsamında değildir. Zira müvekkil Türkiye'ye öğrenim görmek için gelmiştir. Müvekkilin 30.09.2023 tarihine kadar ikamet izni bulunmaktadır. İlgili belgeleri ise hileli veya sahte değildir.

Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerden ötürü müvekkil, Türkiye'ye yasal yollardan giriş yapmış; ülkeye giriş noktasında memurlarca yapılan resmi kontroller sırasında kanun maddelerinde belirtilen hususlar bakımından bir aksilik yaşanmamış; müvekkilin ülkeye girişi sorunsuz bir şekilde gerçekleşmiştir. Müvekkil ifade ettiğimiz üzere Türkiye'ye öğrenim görmek amacıyla yasal giriş yapmıştır. Her öğrencinin yaptığı gibi bulunduğu ülkeyi gezmek, tanımak ve sosyalleşmek istemiştir. Bu amaçla bulunduğu ilden ayrılmış, Aksaray ilinde ise, polis tarafından durdurulmuş ve ülkemizde ne yaptığı, nereden geldiği ve nereye gittiği hususunda çeşitli sorular sorulmuştur. En nihayetinde müvekkile kimlik gibi belgeleri sorulmuştur. Ancak belirtmekte fayda vardır ki, kişilerin günlük hayatta kimlik, ikamet izni gibi belgeleri unutabilmeleri, o esnada yanında olmaması yahutta kaybedebilmeleri mümkündür ve hayatın olağanındandır.

5-2559 Sayılı POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU'na göre,

Durdurma ve kimlik sorma

Madde 4/A- (Ek: 2/6/2007-5681/1 md.)

Polis, kişileri ve araçları;

a) Bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek,

b) Suç işlendikten sonra kaçan faillerin yakalanmasını sağlamak, işlenen suç veya kabahatlerin faillerinin kimliklerini tespit etmek,

c) Hakkında yakalama emri ya da zorla getirme kararı verilmiş olan kişileri tespit etmek,

ç) Kişilerin hayatı, vücut bütünlüğü veya malvarlığı bakımından ya da topluma yönelik

mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek, amacıyla durdurabilir.

Durdurma yetkisinin kullanılabilmesi için polisin tecrübesine ve içinde bulunulan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması gerekir. Süreklilik arz edecek, fiilî durum ve keyfilik oluşturacak şekilde durdurma işlemi yapılamaz.

POLİSİN MÜVEKKİLİ DURDURMASI VE KİMLİK SORMASINDA HUKUKA UYGUNLUK NEDENİ BULUNMAMAKTADIR. ZİRA, DURDURMA YETKİSİNİ KULLANABİLMESİ İÇİN GEREKEN İZLENİME DAYALI MAKUL SEBEP OLUŞMAMIŞTIR.

Olay günü müvekkil hiçbir sebep yokken polis tarafından durdurulmuş ve ülkemizde ne yaptığı, nereden geldiği ve nereye gittiği gibi müvekkile şüpheli şahıs isnadında bulunulurcasına sorular sorulmuştur. Polis, müvekkile karşı durdurma yetkisini hukuka aykırı bir şekilde kullanmıştır. Zira, polisin durdurma yetkisini kullanabilmesi için gereken makul bir sebep oluşmamıştır. Müvekkilin suç veya kabahat içeren nitelikte bir davranışı söz konusu değildir. Ne kendi ülkesinde ne de Türkiye'de hiçbir suça karışmamıştır. Adli sicili temizdir. Müvekkilin polis tarafından önlenmesi elzem nitelikte suç işleme veya kabahat davranışı gerçekleştirmeye yönelik icrai bir hareketi söz konusu değildir.

6-2559 Sayılı POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU,

Durdurma ve kimlik sorma

Madde 4/A devamında

"Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir. Bu kişilere kimliğini ispatlamaları hususunda gerekli kolaylık gösterilir."

Polis tarafından müvekkilin kimliğini ispatlaması hususunda kanunda öngörülen kolaylık sağlanmamıştır. Müvekkil polis tarafından adeta yaka paça geri gönderme merkezine götürülmüştür. Kanunun müvekkile tanıdığı kolaylık hiçbir şekilde sağlanmamıştır.

7-5683 Sayılı YABANCILARIN TÜRKİYE'DE iKAMET VE SEYAHATLERİ HAKKINDA KANUN,

Madde 1 – Türkiye'ye girmesi kanunlarla memnu bulunmıyan ve Pasaport Kanununun hükümlerine uygun şekilde gelen yabancılar, kanunlarla tayin olunan kayıt ve şartlar dairesinde Türkiye'de ikamet ve seyahat etmek hakkını haizdirler.

Anılan kanun hükmü uyarınca, müvekkilin Türkiye'de seyahat etme hakkı vardır. Polisin durdurma işlemi yapmasında makul bir sebep yoktur ve işlem tamamen hukuka aykırıdır.

Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden ötürü müvekkil hakkında hukuka aykırı bir şekilde Nevşehir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından tesis edilen 12.09.2023 tarihli 14005175 sayılı idari gözetim kararına itiraz etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

DELİLLER : Müvekkile ait Nevşehir Geri Gönderme Merkezi Dosyası, Müvekkilin kollukta verdiği ifadesi, İlgili Soruşturma Dosyası ve ilgili her türlü yasal delil.

HUKUKİ NEDENLER: İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, İdari Yargılama Usulü Kanunu, TCK, CMK ve ilgili sair mevzuat.

SONUÇ ve İSTEM : Yukarıda arz ile izah edilen ve sayın mahkemenizce nazara alınacak sair nedenlerle;

-Müvekkil hakkında hukuka aykırı bir şekilde Nevşehir Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından tesis edilen 12.09.2023 tarihli 14005175 sayılı sayılı idari gözetim kararının KALDIRILMASINA,

-Lehe olan alternatif tedbirlerin uygulanmasına, karar verilmesini saygılarımızla vekaleten talep ederiz. 19.09.2023

                                                                                                                             İTİRAZ EDEN VEKİLİ

                                                                                                                              Av. Gizem Gül UZUN