Ceza Evi Nakil Dilekçesi Örneği

                     DİYARBAKIR 1 NOLU T TİPİ KAPALI CEZAEVİ İNFAZ KURUMUNA

                                                    Gönderilmek Üzere

                           KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI ÖN BÜROYA

HÜKÜMLÜ :  

VEKİLİ         : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                       

KONU            : Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumundan Sivas E Tipi ya da Sivas'ta herhangi bir Kapalı Cezaevine, nakil istemidir.

AÇIKLAMALAR :

Müvekkil, Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, 03/10/2023 tarih ve 2023/*** E., 2023/*** K. Sayılı ilamı ile, "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama" suçunu işlediğinden bahisle 10 yıl hapis cezasına ve 20.000,00TL adli para cezasına çarptırılmıştır. Tarafımızca Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi İlgili Ceza Dairesine yasal süresi içinde istinaf kanun yolu başvurusuna gidilmiştir. İstinaf mercinde dosya hala derdesttir ve kesinleşmemiştir.

Müvekkil, halihazırda Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumunda tutuklu bulunmaktadır. Müvekkil, bu süreyi iyi halli ve disiplin cezası almadan geçirmiştir.

 Müvekkilin ailesi Sivas şehrinde yaşamaktadır. Müvekkilin Sivas'ta herhangi bir dosyası ya da davası bulunmamaktadır. Müvekkilin naklinin Sivas'taki herhangi bir cezaevi infaz kurumuna gerçekleştirilmesi durumunda, ailesinin müvekkili ziyaret etmesi daha kolay olacaktır. Zira müvekkilin ailesi, müvekkili tutuklu bulunduğu Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi infaz Kurumunda ziyaret etmek için yol, konaklama gibi birçok gidere katlanmış; müvekkili ziyaret etmek, kendilerini ekonomik anlamda zor bir duruma sokmuştur.

Bu sebeple müvekkilin ailesi, müvekkili görüş günlerinin birçoğunda ne yazık ki ziyarete gelememiştir. Bu durum gerek müvekkil; gerekse de ailesi açısından manevi anlamda yıpratıcı olmuştur.

Ailelerin hükümlüyü görmek, daha rahat ziyaret edebilme hakkının, hükümlünün bulunduğu il ile ailesinin bulunduğu yer arasındaki mesafenin, ulaşım olanaklarının, ailenin maddi durumunun ,sağlık sorunlarının, ailenin hangi sıklıkla gelip gördüklerinin bilgilerinin birlikte ele alınıp, nakil talebimizin birlikte değerlendirilmesini talep ediyoruz. Müvekkilimin ailesi tüm nakil masraf ve giderlerini karşılamaya hazırdır. Müvekkilimin kanunende bu naklinin yapılmasının zorunluluğu vardır.Şöyle ki;

5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 53. Maddesi uyarınca hükümlüler, kendi istekleri ile başka bir kuruma nakledilebilirler.

Nakiller

Madde 53- (1) Hükümlüler, kendi istekleri veya toplu sevk, disiplin, asayiş ve güvenlik, hastalık, eğitim, öğretim, suç ve yargılama yeri nedenleriyle başka bir kuruma nakledilebilirler.

(2) Hükümlü nakilden önce aranır ve kurum hekimine, yoksa diğer bir resmî hekime muayene ettirilir; muayene sonucu yola çıkarılamayacağı anlaşılanlar, kurumun en üst amirince derhâl resmî bir sağlık kuruluşuna sevk edilir. Mazeretinin, biri hastalığın uzmanı olmak üzere en az iki uzman hekimin imzaladığı ve hastane başhekiminin onayladığı resmî rapor ile belgelenmesi hâlinde nakil, mazeret ortadan kalkıncaya kadar geri bırakılır ve durum Adalet Bakanlığına bildirilir.

Keza, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 54. Maddesi uyarınca, hükümlülerin kendi istekleri ile bulundukları kurumdan başka kurumlara nakli mümkündür.

Kendi istekleri ile nakil

Madde 54- (1) Hükümlülerin kendi istekleri ile bulundukları kurumdan başka kurumlara nakledilebilmeleri için;

a) Gitmek istedikleri kurumlardan durumlarına uygun en az üç yeri belirten bir dilekçe vermeleri,

b) Nakil giderlerini peşin olarak ödemeyi kabul etmeleri,

c) (Değişik:14/4/2020-7242/30 md.) Ceza infaz kurumlarında bulunulması gereken sürenin üç aydan fazla olması,

d) İyi hâl göstermeleri, disiplin cezası almamış veya kaldırılmış olması,

e) İstekte bulunulan kurumda yer, kapsama gücü ve sınıfının uygun bulunması ve tutukevi olmaması,

f) Mahkûmiyet sürelerine uygun hükümlülerin barındırıldığı bir kurum olması,

g) Daha önce disiplin nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıkları kurum olmaması,

Gerekir. (Ek cümle : 24/1/2013-6411/7 md.) Çocuk hükümlüler ile maddi durumunun yetersiz olduğunu belgelendiren hükümlüler bakımından bu fıkranın (b) bendi uygulanmaz.

(2) Bu hükümlüler nakledildikleri kurumlarda, eğitim öğretim veya hastalık nedeniyle nakil hariç, bir yıl kalmak zorundadırlar. Çocuklar bakımından bu süre altı ay olarak uygulanır.

 Hükümlüler, aynı kanun maddesinin a bendi uyarınca, gitmek istedikleri kurumlardan durumlarına uygun en az üç yeri belirten bir dilekçe vererek ilgili nakil taleplerini iletebilmektedirler.

Kanun maddesinin a bendi uyarınca müvekkil, ailesinin kendisini daha kolay ziyaret etmek imkanı bulabileceği Sivas, Tokat ve Kayseri Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumlarına naklini talep etmektedir.

Müvekkilin ailesi yukarıda belirtilen kanun maddesinin b bendi uyarınca, nakil giderlerini peşin olarak ödemeyi kabul etmektedir.

Müvekkil, kanun maddesinin d bendinde gösterilen iyi hal şartını sağlamaktadır. Zira müvekkil, Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumunda tutuklu bulunduğu süre boyunca herhangi bir disiplin cezası almamıştır.

Müvekkilim yasada yer alan koşulları taşımaktadır.Haklı nedenlerini yukarda arz ettik. Mevzuat gereği 3 ceza infaz kurumunu aşağıda belirtiyorum.

HUKUKİ NEDENLER : 5275 S. K. m. 54, 4675 S. K. m. 4, 1721 S. K. m. 5, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi İle Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük, Ceza İnfaz Kurumlarının Tahsisi Nakil İşlemleri ve Diğer Hükümler Hakkında Genelge ve ilgili yasal sair mevzuat.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle,

Müvekkilin, Diyarbakır 1 No'lu T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumundan, Sivas F Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumuna veya Sivas'ta herhangi bir kapalı cezaevi infaz kurumuna nakline karar verilmesini,

Bilgi Edinme Kanunu kapsamında talebimizin kabulü veya reddi halinde gerekçeli olarak tarafımıza yazılı cevap verilmesini,

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 22/12/2023

                                                                                                                                 HÜKÜMLÜ MÜDAFİİ

                                                                                                                                   Av. Gizem Gül UZUN

NAKİL İSTENEN KAPALI CEZAEVİ İNFAZ KURUMLARI

Sivas E Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu

Kayseri T Tipi Kapalı Cezaevi İnfaz Kurumu