Bilirkişi Raporuna İtiraz Dilekçesi Örneği

                            KAYSERİ 3. SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DOSYA NO : 2023/**** E.

DAVALI : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                              

DAVACILAR : 1-

                                                                         

VEKİLİ : 

                                                                    

KONU :13/12/2023 tarihli bilirkişi raporuna itirazımızın sunulması dilekçesidir.

AÇIKLAMALAR :

Taraflar arasında, Kayseri İli Talas İlçesi Talas Mahallesi *** Ada *Parsel D1 Blok 8. Kat 34 b.b No'lu meskende kayıtlı taşınmazda bulunan ortaklığın, satış suretiyle giderilmesi konusunda işbu derdest dava görülmektedir.

Daha önce tarafımızca açıklanan nedenlerle, taraflar arasında işbu dava konusu taşınmaz üzerindeki ortaklığın rızaen giderilememesi sebebiyle Sayın Mahkemenizce re'sen bilirkişi tayin edilerek, tarafların elbirliği ile malik olduğu taşınmazın, paydaşlığın umuma açık satış suretiyle giderilmesine karar verilmiştir.

Sayın Mahkemenizce re'sen tayin edilen bilirkişinin hazırladığı raporda, söz konusu taşınmaza ait tapu kayıtları, taşınmazın konumu, imar durumu, hali hazırdaki durumu, ana yapı, b-34 nolu bağımsız bölüm ayrı ayrı incelenmiş ve raporda gösterilmiş olup; taşınmazın umuma açık satış değerinin ne olacağı hususunda hesaplama yapılmıştır.

İşbu bilirkişi raporunda, dava konusu taşınmazla aynı dönemde ve çok yakın konumda aynı kooperatifçe yapılmış, aynı proje ve aynı mahal listesine sahip satılık üç dairenin pazarlıklı fiyatlarına değinilmiştir.

Dava konusu taşınmazın arsa bedeli hesabı yapılırken, taşınmazın konumu, özellikleri, sosyal imkanlardan (elektrik, su, kanalizasyon vb.) faydalanabilme durumu, piyasa rayiç alım satım değerleri ve çevredeki emsal değerler göz önüne alınarak emsallere göre konumunun iyi olması sebebiyle Kasım 2023 fiyatının 1.180.000,00 TL/ m² olup; gerekli hesaplamalar yapıldığında bu tutarın 890.000,00TL olacağı ifade edilmiştir.

Bilirkişi raporunda ifade edildiği gibi dava konusu taşınmaz, emsallerine göre iyi bir konum olan Talas'ta bulunmaktadır. Kayseri İlindeki diğer ilçelere nazaran Talas İlçesi, çok daha iyi bir konumda olup; Talas'ta bulunan taşınmazların emsallerine göre değerleri çok daha fazla olup, pahalı fiyatlara satılmaktadır.

Bilirkişi raporunda yer aldığı üzere, dava konusu taşınmazın, elektrik, su, kanalizasyon gibi sosyal tüm imkanlara sahip olduğu ve yerleşim amacına uygun olduğu kabul edilmelidir. Bundan başka, dava konusu olan taşınmaz, şehir merkezine çok yakın bir konumda bulunduğundan dolayı ulaşım vasıtalarından faydalanma imkanı da sunmaktadır. Taşınmazın bağımsız bölümüne ait değerlendirme ve fotoğraflardan da sarih şekilde görüleceği üzere söz konusu taşınmaz, bireylerin yerleşim ihtiyaçlarına son derece olumlu yanıt vermektedir.

Günümüz ekonomik koşullarında, bilirkişi raporunda söz konusu taşınmazın umuma açık satışta biçilecek değerinin 890.000,00TL gibi komik bir rakam olması mümkün değildir.

Bahse konu taşınmazın değerinin, işbu rakam mukabilinde değerlendirilmesi, paydaşların söz konusu taşınmazın satışından elde edecekleri kazancın azaltılmasına sebebiyet verecektir.

Yukarıda tarafımızca açıklanan tüm bu nedenlerden ötürü işbu bilirkişi raporuna itiraz etme zorunluluğumuz hasıl olmuş olup; Sayın Mahkemenizden, dava konusu taşınmazın değerinin, taşınmazın vasıflarına, günümüz ekonomik koşullarına ve paydaşların menfaatlerine uygun şekilde tekrar hesaplattırılması amacıyla yeniden bilirkişi tayin ettirilerek rapor hazırlattırılmasını, işbu bilirkişi raporunda yer alan taşınmaz değerinin umuma açık yapılacak satışta dikkate alınmamasını saygılarımızla talep ederiz.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah edilen ve Sayın Mahkemenizce re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle,

13/12/2023 tarihli bilirkişi raporuna itirazlarımızın kabulü ile dosya kapsamında farklı bir bilirkişiden rapor aldırılmasına yönelik karar tesis edilmesini,

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 18/12/2023

                                                                                                                                     DAVALI VEKİLİ

                                                                                                                                  Av. Gizem Gül UZUN