İş Mahkemesi Beyan Dilekçesi Örneği

                                           KAYSERİ 4. İŞ MAHKEMESİNE

DOSYA NO : 2023/*** E.

DAVACI : 

VEKİLİ : Av. Gizem Gül UZUN

                                                                    

DAVALI : ****** CAM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

                                                                 

VEKİLLERİ :

KONU : Sayın Mahkemenizin yukarıda numarası belirtili olan dosya kapsamında, 07/12/2023 tarihli ve 1 numaralı celsesindeki ara karar neticesinde müvekkile yönelik talep ettiğimiz fazla mesai alacağı ve diğer tazminat taleplerimizi somutlaştırmaya yönelik dilekçemizdir.

AÇIKLAMALAR :

Sayın Mahkemenizin, yukarıda numarası belirtili olan dosyası kapsamında müvekkilin, iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshi sebebi ile gündeme gelen, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, yıllık ücretli izin, UBGT alacağı ve diğer tazminatlar gibi işçilik alacaklarından kaynaklanan uyuşmazlığın çözümüne yönelik işbu dava derdesttir.

Sayın Mahkemenizin 07/12/2023 tarihli ve 1 numaralı celsesinde verilen ara karar neticesinde, işbu davada tarafımızca talep edilen fazla mesai ücreti alacağı ve diğer tazminatlar yönündeki taleplerimizi somutlaştırmamız için tarafımıza HMK 31. Madde uyarınca 2 haftalık kesin süre verilmiş olup; ilgili taleplerimizi somutlaştırma zorunluluğumuz doğmuş bulunmaktadır. Şöyle ki;

Müvekkil Bekir ******, 27/01/2020 tarihinde davalı ******** CAM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİNDE "Makine Çıkış Elemanı" olarak çalışmaya başlamıştır. Müvekkilimiz, bahse konu iş yerinde üç buçuk yıl kesintisiz ve aktif olarak çalışmıştır. Müvekkil, bahse konu iş yerinde çalışan vardiya amiri tarafından sözlü ve fiziksel saldırıya uğramış ve üretim müdürü tarafından müvekkile mobing uygulanarak müvekkil istifaya zorlanmıştır.

Müvekkilin çalışmış olduğu iş yerinde mobinge ve ayrımcılığa uğradığı açıktır. İşbu sebeple müvekkil lehine "diğer tazminatlar" şeklinde ifade etmiş olduğumuz ayrımcılık tazminatı talebinde bulunma zorunluluğumuz hasıl olmuştur.

Bahse konu iş yerinde "isteğe bağlı" olarak cumartesi günleri fazla mesai uygulaması bulunmaktadır. Fazla mesainin ücret karşılığında sağlanmasına karşın, bahse konu iş yerinde çalışan vardiya amiri Kenan ******, 19/07/2023 Çarşamba günü müvekkilimizin yanına gelerek 22/07/2023 tarihinden için yani cumartesi günü müvekkilimizin fazladan mesai yapacağını emretmiştir. Müvekkilimiz ise yakında nişan töreni yapacağını ve cumartesi günü nişan alışverişine çıkacağını, bu nedenle fazla mesaiye kalamayacağını söylemiştir. Müvekkilimizin böyle bir talebi olmadan ve kendisine sorulmadan "zorla" bu fazla mesai müvekkilimize kabul ettirilmeye çalışılmıştır. Kaldı ki hiçbir işçi rızası dışında ve yazılı onayı alınmaksızın fazladan mesaiye bırakılamaz. Somut olayda müvekkilimizin hiçbir şekilde yazılı onayı da alınmamıştır. Buna rağmen müvekkilimizin fazla mesaiye kalamayacağını belirtmesi üzerine Kenan ***, müvekkilimize saldırmıştır. Kenan *****, müvekkilimize ağza alınmayacak hakaretlerde bulunarak ve müvekkilin göğsüne yumruk atıp, müvekkili itmiştir. Kenan *****, müvekkilimize fiziksel ve sözlü saldırıda bulunmuştur.

Müvekkilimiz, yaşadığı saldırı üzerine bahse konu iş yerinde çalışan üretim müdürünü aramış ve olanları müdüre anlatmıştır. Üretim müdürü ise müvekkile; "Gideceksen istifa dilekçeni yaz öyle git." şeklinde beyanda bulunarak adeta müvekkilimizi istifaya zorlamıştır. Uygulamada işverenlerin sırf tazminat ödememek için işçileri istifaya zorladığını görmekteyiz.

Davalı işveren, müvekkilin iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshetmesine kötü niyetli davranışı ile sebep olmuştur. İşbu sebeple müvekkil lehine "diğer tazminatlar" şeklinde ifade etmiş olduğumuz kötü niyet tazminatını talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur. Nitekim, davalı işverenin kusurlu davranışları vuku bulmuş olmasaydı, müvekkilimizin iş akdini haklı nedenle derhal fesih yoluna gitmeyeceği hayatın olağan akışı gereği kabul edilmelidir.

Yaşanılan tüm bu olay neticesinde müvekkil, davalı işveren ile arasındaki iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshetmiştir. Gerçekten de işçinin iş yerinde darp edilmesi durumunda iş sözleşmesini feshetmesini haklı bulan 4857 sayılı İş Kanunu ve Yargıtay'ın yerleşik içtihatları bulunmaktadır. İşverene, iş akdinin haklı nedenle derhal feshedildiğine ilişkin 22962 yevmiye numaralı ihtarname gönderilmiştir.

İş akdinin müvekkilce haklı nedenle derhal feshedilmesi ile beraber, işçilik alacakları gündeme gelmiştir.

Sayın Mahkemeniz tarafından somutlaştırılması talep edilen alacakları aşağıdaki şekilde belirtiyoruz;

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kıdem tazminatı için şimdilik 150,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ihbar tazminatı için şimdilik 150,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla fazla mesai ücret alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla yıllık ücretli izin alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla UBGT ücret alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla diğer tazminatlar yönünden talep ettiğimiz ayrımcılık tazminatı için şimdilik 50,00TL, kötü niyet tazminatı için şimdilik 50,00TL harca esas değer gösteriyoruz.

Yukarıda ayrı ayrı olarak belirtilen işçilik alacağı kalemleri için ŞİMDİLİK toplamda 700,00TL HARCA ESAS DEĞER gösterdiğimiz alacakların, müvekkilimce fesih tarihinden itibaren mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalı şirketten alınarak tarafımıza ödenmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

SONUÇ VE İSTEM :

Yukarıda arz ve izah olunan ve Sayın Mahkemenizce re'sen göz önünde bulundurulacak nedenlerle,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla kıdem tazminatı için şimdilik 150,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla ihbar tazminatı için şimdilik 150,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla fazla mesai ücret alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla yıllık ücretli izin alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla UBGT ücret alacağı için şimdilik 100,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Fazlaya ilişkin haklarımız saklı kalmak kaydıyla diğer tazminatlar yönünden talep ettiğimiz ayrımcılık tazminatı için şimdilik 50,00TL, kötü niyet tazminatı için şimdilik 50,00TL harca esas değer gösterdiğimiz,

Şimdilik toplam 700,00TL harca esas değer gösterdiğimiz işçi alacaklarının, müvekkilimce fesih tarihinden itibaren itibaren mevduata uygulanan en yüksek banka faizi ile birlikte davalı şirketten alınarak tarafımıza ödenmesine karar verilmesini,

Yargılama giderleri ile karşı vekalet ücretinin karşı tarafa tahmiline karar verilmesini,

Saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim. 12/12/2023

                                                                                                                                       DAVACI VEKİLİ

                                                                                                                                    Av. Gizem Gül UZUN